Прокурор Щърбева разкри: Украинката Алла е осъждана и преди за същото престъпление

0
416
Алла Г.
Алла Г. Снимка: Искра.бг

„Касае се за украинка със статут на чужденец с временна закрила, предоставена през юни месец тази година. Осъждана е за такова престъпление, за което й е повдигнато обвинение от Районна прокуратура-Бургас. На 24 август 2022 г. Районен съд-Трън е признал обвиняемата за виновна за това, че на територията на град Трън, с цел да набави за другиго имотна облага, е подпомогнала група чужди граждани без документи за самоличност да преминават през страната. Наложено й е наказание 10 месеца „лишаване от свобода“ изпълнението, на което е отложено за срок от 3 години. Престъплението, за което РП-Бургас е повдигнала обвинение, е извършено в изпитателния срок на осъждане. Това означава, че в случай, ако Районен съд-Бургас признае обвиняемата за виновна по така повдигнатото обвинение и наложи „лишаване от свобода“, тя ще трябва да изтърпи както наказанието, наложено от предходната присъда, така и наложеното ново.“

Това разкри прокурор Зорница Щърбева пред журналисти минути преди да започне заседанието на съда за гледане на мярката за неотклонение на 46-годишната Алла Гарбар, която беше заловена да превозва сирийски мигранти в Бургас.

„Към момента не са събрани доказателства за съпричастността на други лица към извършване на престъплението, за което й е повдигнато обвинение от РП-Бургас, но в случай, че такива бъдат събрани, то ще се пристъпи и към повдигането на нови обвинения.“, коментира още прокурорката.

Мигрантите са взети от територията на Област Бургас и Алла е трябвало да ги остави в София, откъдето да ги вземе друг транспорт, разкриха от държавното обвинение. Крайната цел на чужденците е била Западна Европа, а всеки един от тях е трябвало да заплати по 4500 евро.

Припомняме, че около 16:00 часа на 6 септември украинката, която е със статут на бежанец, беше спряна за проверка на кръстовището между улица „Спортна“ и булевард „Тодор Александров“. В автомобила й „Фолксваген Туран“ бяха открити деветима бежанци от Сирия, без документи за самоличност. Някои от тях пътуваха в багажника на колата.

Алла Гарбар влезе в съдебната зала, конвоирана от двама служители на реда.

Пред съдебния състав украинката заяви:

„Съдът да ме извини за действията ми, но ме шантажираха и заплашваха за пари. Разбирам, че съм нарушила закона, но искам да имате по-лоялно отношение към мен. Не знаех, че не може в България да се превозват мигранти от една точка до друга, тъй като и аз съм такива.“

Очаква се в 15:00 часа да стане ясно дали съдът ще я остави за постоянно в ареста. Алла Гарбар е дошла у нас на 2 март, а в момента живее в кв. „Сарафово“. Тя е родена през 1976 година и по професия е счетоводителка. Синът й е на 20 години и е в Украйна.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments