Прокуратурата призовава на разпит Кирил Петков, Бойко Рашков и Асен Василев за Борисов

0
71
Премиер Кирил Петков
Премиер Кирил Петков. Снимка: Министерски съвет

Прокуратурата призовава на разпит премиера Кирил Петков, вицепремиера Асен Василев и министър на вътрешните работи Бойко Рашков. Поводът са обиските и задържането на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова. Малко по-рано в съобщение на държавното обвинение до медиите се посочваше, че свидетелите ще бъдат разпитани отново, тъй като това е било направено от некомпетентен орган.

Искра.бг успя да се свърже със Софийска градска прокуратура и поиска да получи повече подробности и потвърждение дали Петков, Рашков и Василев ще бъдат извикани на разпит, но оттам ни беше заявено, че такова не било необходимо. 

Малко по-късно, преди броени минути, брифинг в централата на ГЕРБ даде адвокатът на бившия премиер Менко Менков

„Знаете, че на 17 март случаят не е изпратен в Прокуратурата, а до вътрешния министър и той го е препратил до ГДНП. След това е трябвало да бъдат препратени в Софийска градска прокуратура, за да може тя да постанови дали са налице данни за образуване на досъдебно производство. Вместо това е разпитан Кирил Петков, с което материалите се превръщат в досъдебно производство. От самото начало е имало нарушения, тъй като това не са следователи. Съгласно НПК разследването за престъпления, извършени от членове на МС, могат да се извършват само и единствено от следователи. Последвалите личен обиск и изземване отново са извършени при условията на неотложност, каквито не са налице в закона. Това се прави, ако има опасност да се унищожат и укрият доказателства. В практиката такива действия се извършват срещу наркобанди и има разрешение от съда да се влезе в дома му“, обяви той. 

Менков каза още, че полицейските органи сами нямат правната възможност да представят протоколите за одобряване пред съда. Те трябва да ги предоставят пред съответния прокурор. В случая компетентна е Софийска градска прокуратура, а не Специализираната прокуратура. Но протоколите са били представени на следващия ден.

„Прокуратурата веднага внася протоколите за одобрение в съда. Но понеже е в края на работния ден, се оставя за понеделник. Първо имаше отвод на съдия, а вторият съдия се е произнесъл след края на работното време и беше съобщено днес. Това, което твърдя вече пети ден е, че липсват две основни предпоставки, без които съдът не може да одобри тези протоколи. Няма неотложност, тъй като няколко месеца е проверяван този сигнал. Нито Борисов, Арнаудова и Горанов са избягали и са се укрили. Те са демонстрирали пред органите своето намерение да съдействат и сами са отишли още през декември месец. Освен това няма показания на Васил Божков по досъдебното производство. Няма начин и да му се повлияе, тъй като от две години той се намира в ОАЕ. И не на последно място липсата на компетентност, което е много сериозно нещо. Нямам никакви съмнения, че тези обстоятелства са били известни на всички участници в тези действия“, категоричен беше адвокатът. 

Припомняме, че образуваното дело срещу Борисов, което вече е в прокуратурата, е за изнудване на бизнесмена Васил Божков. Той от своя страна твърди, че са му били поискани 10% от печалбата му от лотарията. По случая имало както клипове, така и снимки. На един от тях се виждало как Божков оставя плик с неясно съдържание. Той твърди, че това било подкуп. Борисов от своя страна придърпва въпросния плик към себе си.

Изнудването е било в периода 2014-2019 година

Делото е било образувано вчера. Първото действие е било разпит на свидетел. След това са последвали изземвания и претърсвания.

От изнудването са били причинени големи щети. То е било извършвано в съучастие с длъжностно лице.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments