Прокуратурата: 70 000 лева са дадени да се купят 400 гласа в Несебър

0
202
Николай Димитров
Снимка: Facebook

Бюджетът, който несебърският кмет Николай Димитров и 4-мата общински съветници си подготвили, за да си осигурят мандат чрез купуване на гласове, бил 70 хил. лева. Това обявиха по време на пресконференция от спецпрокуратурата и представители на антикорупционната комисия.

Петимата искали да си купят 400 гласа, с които да запазят настоящите си длъжности. На организатор за престъплението били дадени 10 хил. лева, както по 5 хил. на неговите четирима помощници и по 100 лева на всеки от тези 400 гласоподаватели.

Организаторът за купуването на гласовете, който към момента не е назован и Димитров са се срещнали в края на август във Свети Влас. По време на срещата на него и помощниците му, им било обещано, че ще получат и добри работни места в Общината. Престъпната група била разкрита, след като антикорупционната комисия докладвала за нея на прокуратурата.

Имунутетите на петимата кандидати на местните избори паднаха по настояване на главния прокурор Сотир Цацаров. Държавното обвинение ще поиска задържаните да останат в ареста.

Кметът на Несебър Николай Димитров и другите четирима души бяха задържани малко преди полунощ във вторник, след като прокуратурата им повдигна обвинения. Беше им наложена и забрана да напускат страната.

Освен Димитров в ареста за 72 часа се намират още кандидатът на „Движение 21“ за кмет на Свети Влас Атанас Япаджиев и кандидатите за общински съветници Петър Тодоров и Георги Георгиев от БСП-Тракия, както и Константин Лефтеров. Срещу тях е повдигнато обвинение за организирана престъпна група за купуване на гласове в община Несебър.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments