Производител на части за iPhone преустанови дейността си в някои заводи в Китай

0
40
IPhone
IPhone. Снимка: Wikimedia Commons

Компания, която е основен производител на компоненти за iPhone на Apple, се превърна и в последния производител, който преустанови производствените си операции в свои китайски заводи, заради наложения локдаун в Шанхай. Технологичната компания Pegatron обяви, че временно спира производството в два от заводите си в Китай.

Съобщението беше направено, въпреки факта, че властите облекчиха някои от ограничителните мерки в Шанхай. Това означава, че голям процент от 25-те милиона жители на града вече могат да напуснат свободно домовете си за пръв път от седмици насам. Както е известно, в града беше наложен строг локдаун в края на март, след като броят на заразените с COVID-19 в ключовия производствен и финансов център нараснаха значително за кратък период от време.

В изявление до фондовата борса Pegatron заяви, че е спряла дейността на заводите си в Шанхай и близкия Куншан в отговор на мерките на местните власти за предотвратяване на разпространението на COVID-19. Гигантът заяви, че ще съдейства на властите, за да възобнови дейността си възможно най-скоро.

Според японския вестник „Nikkei“ големият производител на MacBook на AppleQuanta, и производителят на компоненти за iPadCompal Electronics, също са преустановили дейността си в някои китайски градове. От Pegatron не предоставиха повече подробности, когато „BBC“ се свърза с тях за коментар. Apple, Quanta и Compal също не пожелаха да отговорят на въпроси на репортери.

Дан Айвс, анализатор в инвестиционната компания Wedbush Securities, заяви, че очаква спирането на производството в китайските заводи да окаже сериозно влияние върху дейността на компанията в бъдеще. Той изчисли, че досега през този месец е засегнато производството на 3 милиона продукти от типа iPhone, а ако ситуацията продължи, бройката ще бъде много по-голяма. Айвс предупреди също още, че производството на 2 милиона продукти от типа iPad и 1 милион от MacBook също може да бъде засегнато.

Друга тайванска компания, на име Foxconn, която също сглобява iPhone за Apple, спря работата на фабриката си в Шенжен миналия месец. Наскоро компанията обяви, че премества производството си в други обекти, като в същото време възобновява дейността си в Шенжен, където служителите работят в така наречената затворена система, при която персоналът живее и работи в завода.

От началото на пандемията през 2019 г. Китай наложи строги ограничителни мерки, което засегна сериозно живота на милиони хора в редица големи градове, включително Сиан и Ухан. Локдаунът на Шанхай е най-мащабният досега, а градът е ключов център на финансовата индустрия и производството, като там се намира най-голямото пристанище в света.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments