Проф. Витанов: Няма как 70% от населението да бъде ваксинирано до есента

0
44
Проф. Николай Витанов
Проф. Николай Витанов, Снимка: Скрийншот от видео на БНТ

Няма как 70% от населението да бъде ваксинирано до есента с темпото, с което вървят имунизационните практики у нас, от 20 хиляди поставени дози на ден. Това заяви пред „bTV“ математикът проф. Николай Витанов.

Той е на мнение, че трябва да бъдат слагани по 50 хиляди дози на ден, за да се достигнат задоволителни нива от 55% до края на лятото и началото на есента. 

Проф. Витанов уточни бройката на ваксинираните лица до момента, които са около 15%, а с преболедувалите, които имат защита, цифрите стават около 40 на 100 общо

При положение, че не успеем да достигнем нужните проценти и последва още една вълна, при нея вече може да очакваме случаите да достигнат до 2500-3000 на дневна база. Има възможност и да се размине, ако някак успеем да се съхраним и не позволим новия щам да влезе в страната. 

Въпреки че все пак има такъв, рискът за увеличение на заболелите е нисък и хората трябва да запазят спокойствие. Трендът е устойчив при числа на индикатора за смяната му над 1-2 , а сега са между 7-43 стойностите, каза още математикът.

По темата с пенсионирането на проф. Кантарджиев, Витанов е категоричен, че е трябвало да има протести, за да получи нужните благодарности, тъй като нещата не са се случили по „канона“.

Все пак, допълни математикът, проф. Тодор Кантарджиев е бил на първа линия в борбата със заразата. Той успя да спре бразилския вариант на коронавирусната инфекция и има значителни заслужи за здравеопазването и не само.

Щабът е бил сформиран с цел да бъде обективен и да информира реално хората за случващото се у нас, подчерта проф. Витанов. Спекулациите, че идеята му е била да плаши гражданите, са абсолютно безпочвени, тъй като неведнъж се е спестявала информация, именно, за да не се паникьосва населението.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments