Проф. Витанов: Аз разбирам тоталния локдаун като забрана за всички да излизат и режим със SMS

0
2679
Николай Витанов
Снимка: Скрийншот от репортаж на БНТ

В момента се събират 8 поредни дни, в които базовото репродуктивно число е над 1,3. След още 6 такива „всичко приключва“, тъй като би означавало да имаме ежедневно увеличение на случаите с 30 на 100. Все COVID пациенти, нуждаещи се от хоспитализация. Темата коментира пред „NOVA“ математикът проф. Николай Витанов.

Той е на мнение, че е необходимо първо репродуктивното число да падне под 1,3. В случай, че се смъкне под 1,1 – има надежда здравната система у нас да издържи. Само тогава бихме могли да говорим за разтоварване на лечебните звена.

Сценариите могат да бъдат различни и единственото, от което зависят, е ефективността на COVID мерките. Ако успеем да запазим „ниско платно“ през ноември и декември броят на заразените продължи да намаля, бихме могли да се радваме на една спокойна Коледа, изрази надежди експертът. Пред „NOVA“ той каза още:

„Когато преди два месеца започнах да говоря за вторичен пик, ме попитаха колко ще станат случаите. Аз не пожелах да кажа точна цифра, но числото беше между 7000 и 7500. В момента пиковата стойност е около 6800.“

Според проф. Витанов мерките ще дадат положителен резултат, но на по-късен етап, след около 2 седмици. Ако в края на следващата седмица случаите паднат под 5000, то тогава ще може да се каже, че рестрикциите имат ефект.

Специалистът не намира за разумно преминаването на учениците в присъствена форма. Причината е, че при „Делта“ варианта „се забелязва повишена заболеваемост в групата между 0 и 19 години“. Логично – с връщането на децата в клас „кривата на заболеваемост започна да расте и достигна 500 в тази група. Тя има още накъде да расте“.

Математикът не вярва да бъде въведен краен ограничителен режим в цялата страна, както през март 2020 г. Той отбеляза, че разбира „тоталния локдаун като забрана за всички да излизат и режим със SMS. Локдаун само за неваксинираните е мярка, която може да се приложи в областите с над 1000 заболели на 100 000 население. В цялата страна обаче едва ли ще се създаде такава ситуация до изборите“.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments