Проф. Ваня Матанова: Тежък COVID състарява мозъка с 10 години

0
250
Проф. Ваня Матанова
Проф. Ваня Матанова. Снимка: Скрийншот от видео на "bTV"

Тежко изкаран COVID-19 се равнява на състаряване на мозъка с 10 години. Темата коментира проф. Ваня Матанова, ръководител на Института по психично здраве.

Пред „bTV“ тя разясни, че причината е съвсем логична. При преболедуване на коронавирусната инфекция количеството кислород към мозъка намалява и това води до нарушения във функционирането му.

Нарушения в краткосрочната памет започват да се забелязват от 2 до 3 месеца, след инфекцията, обясни още експертът. Това се изразява в губене на информация и невъзможност за активиране на вече приета и запомнена такава.

За подобно неблагоприятно развитие сериозен фактор е апаратната вентилация, подчерта проф. Матанова.

Нарушения на паметта са регистрирани при пациенти от всякакви възрасти – от 20 до 70-годишни. Влошаването е особено сериозно при лица с когнитивни нарушения или деменция. Препоръчително е, вметна специалистът, в подобни ситуации близките на засегнатите от вируса да потърсят консултация с невролог или клиничен психолог.

Нерядко, допълни проф. Ваня Матанова, се налага и прием на медикаменти. Помага и така наречената гимнастика за ума, тоест решаване на кръстословици и четене на книги.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments