Проф. Пламен Киров: Превръщат прокуратурата в политически орган

0
131
Пламен Киров
Снимка: Скрийншот от видео на бТВ

Текстовете в предложенията за промени на Конституцията, засягащи именно формата на държавно управление, както и баланса на отделните власти, разгледани през 2003 година от Конституционния съд (КС), сега ще попаднат в компетентността на Народното събрание (НС). Така коментира проф. Пламен Киров първия законопроект, внесен в новия парламент от „Демократична България“ днес.

Юристът напомни, че за да бъде инициирана процедурата, трябва да се съберат минимум 120 подписа и акцентира, че в самия документ има немалко странни точки. Изобщо не е изключено те да бъдат приети, особено с парламент като сегашния, но нововъведенията със сигурност трябва да бъдат посрещнати преди това с абсолютно мнозинство.

Приемането на текста веднага ще обезмисли и ще остави неприложим цял институт, какъвто е президентското вето. Един от механизмите, който гарантира баланс между властите, практически престава да функционира, поясни експертът.

Широко затъпен е стремежът на вносителите за лустрация – масово, както им допадне. Те не изброяват категориите лица, които подлежат на лустрация, и така да приемат, че има изключение от принципа на равноправието. Защото лустрацията означава точно това – да дискриминираме определени лица на някакъв принцип.

Следващата стъпка, смята проф. Пламен Киров, е тотален контрол върху администрацията и опции с неясни критерии, въвеждани от различни парламентарни мнозинства. Те от своя страна се сменят, което моментално означава, че с тях ще се менят и критериите.

Създават се и предпоставки за чистки в държавния апарат, предложени от демократи и „ние трябва да се съгласим, че подобни чисти ще бъдат демократични“, лаконичен бе ръководител на катедрата по Конституционноправни науки в ЮФ.

На следващо място фокусът пада върху текстовете, посветени на изменения в съдебната власт. Практически се предлага главният прокурор да се назначава от президента, но по предложение на НС, тоест изпълнителната власт и 1/5 от народните представители.

Практически без да го казват отровено, превръщат прокуратурата в част от Изпълнителната власт, защото те я политизират, категоричен бе в заключение проф. Киров. 

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments