Проф. Николай Денков: Ще търся решения за учениците и учителите, няма да спасявам партийни проценти

0
464
Проф. Николай Денков
Проф. Николай Денков. Снимка: Президентство

Нагласата ни е много внимателно да открием учебната година присъствено, каза служебният образователен министър проф. Николай Денков. Обещанието, което сме дали на първокласниците в цялата страна, е това да се случи, ако България не е в тъмночервената зона и бизнесът също работи. 

Пълна интеграция на системата на здравното и просветното министерство е поискана за пръв път, обясни проф. Денков. По този начин още на 15 септември ще има подробно данни за броят на ваксинираните, преболедувалите и тестваните учители, непедагогичен персонал и ученици. На база на получената информация ще могат да се взимат решения съвместно с РЗИ как да се действа индивидуално с всяко училище.

Приоритетни точки през следващите седмици е засиленото акцентиране върху темата за носене на предпазни маски, тестовете и въпроса с електронното обучение. В момента тече попълване на националната дигитална библиотека, която да предлага достатъчно ресурси за учители и ученици.

Важен е балансът„максимално присъствено обучение, но при здрави учители“, тъй като без тях не е възможно училищата да функционират.

Образователният министър смята, че нагласите на педагозите по отношение на ваксините, е много сходна с тази, която се забелязва масово в цялото общество. Той не допуска, че е достигнат колективен имунитет в образователните звена.

Запитан дали е възможно имунизацията да стане задължителна и дали това би било в противовес с политическите нагласи у нас, проф. Николай Денков бе категоричен:

„Ще търся решенията, които са най-подходящи за учениците и учителите, а не които са необходими, за да спасят някакви партийни проценти. Това не ме интересува изобщо.“

Тестването на децата не може да се извършва без знание и съгласие на родителя, поясни служебният министър. Ще има възможност за безплатни тестове, ако има 90% съгласие за взимане на проби. Вариантите за тестване ще бъдат от по-щадящите, при които се взима секрет от устата.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments