Проф. Кантарджиев: Все още мисля, че гражданите имат самосъзнанието да пазят себе си и близките си

0
230
Проф. Тодор Кантарджиев
Проф. Тодор Кантарджиев. Снимка: Правителствена информационна служба

Тенденциите са смущаващи. Вече 8 дни има завишаване на положителните случаи.

Това коментира директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев пред „БНР“ и допълни, че последиците ще бъдат негативни. По негови думи взривовете в огнищата в страната са станали много.

Той изтъкна, че все още мисли, че гражданите имат съзнанието да пазят себе си и близките си. Мерките са били навременни, но в медийното пространство са се появили противоречиви изказвания, включително и от лекари. За него не е логично хората да се затворят в домовете си и да се поставят контролно-пропусквателни пунктове.

Професорът препоръча да се използват маски на закрити обществени пространства. Да се избягва събирането на големи групи и да се ползват дезинфектанти.

Той твърди, че е имал надежда хората да умеят да се предпазват, но ако това е било така, то вирусът щял да бъде ликвидиран. Надеждите на Световната здравна организация (СЗО) са, че скоро ще бъде създадена ваксина. Не е ясно обаче до каква степен и колко дълго ще предпазва от инфекции.

От Искра.бг припомняме, че премиерът Бойко Борисов също призова за по-голяма дисциплина. Той заяви, че никой не е подвеждал хората, че пандемията е отшумяла. Смята обаче, че не трябва да се стига до паника, защото се увеличава не само броят на заболелите, а и този на оздравелите.

Здравният министър Кирил Ананиев заяви, че клъстерите са основните места, на които се увеличава броят на носителите на вируса. Според него основната причина за тях са прибиращите се от чужбина, които си идват в страната, за да изкарат летния сезон. Регионалните здравни инспекции (РЗИ) наблюдават за спазването на мерките, за да се ограничи опасността.

Ананиев допълни, че няма липса на предпазни материали. Болниците са подготвени да посрещнат голям брой потърпевши, ако това се наложи. Той напомни, че министерството продължава да плаща по 1000 лева на медиците, които са на първа линия.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments