Проф. Кантарджиев: През ноември се очаква по-голям брой заболели

0
222
Проф. Тодор Кантарджиев
Проф. Тодор Кантарджиев. Снимка: Правителствена информационна служба

Разпространението на COVID-19 у нас през септември спадна до едно от най-ниските нива в Европейския съюз. Това отчете директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев в ефира на „NOVA“. По думите му това е довело до неглижиране на мерките, въпреки че маските са се доказали като ефективни. Той прогнозира, че с идването на зимните месеци се предвижда увеличаване на броя заразени в България.

Границата, която е опасна и не трябва да бъде преминавана, е 25 болни на 100 000 души, изтъкна проф. Кантарджиев. Той смята, че най-добре мерките се спазват в столичните магазини за пазаруване. Експертът направи коментар и за ситуацията в училищата и дали се очаква да има изцяло затворени такива.

„Не очаквам да има затворени училища, ако хората престанат нагло да демонстрират неносенето на маски. Най-големият риск за зараза е затворено помещение, с разговори на висок глас или пеене.“

Според проф. Кантарджиев заради мерките сега като абсолютно число смъртността от COVID-19 е по-малка от тази от грипа, но ако нямаше маски, дезинфекция и дистанция, нямаше да е така. Той разкри, че през последните месеци от Националния оперативен щаб продължават да работят активно, но в тишина и твърди, че това е в полза на обществото. По думите му тази седмица всяка здравна инспекция ще получи анализ как се развива пандемията по области и при какви прагове на заразяване какви стъпки да се взимат. Съответно местните щабове ще решават какво да се прави. Ако има над 25 болни на 100 000 население за 14 дни, това трябва да ни държи нащрек – т.е. по 1500 болни на седмица, уточни професорът.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments