Проф. Иво Христов: Българското общество не е правопригодно

0
72
проф. Иво Христов
проф. Иво Христов. Снимка: проф. Иво Христов, Фейсбук

През годините расте едно мое учудване, преминало в любопитство, след това в интерес, оттам в научна страст, а след това – в отегчение на проблема. Това каза проф. Иво Христов пред „БНР“по повод своята книга „Български правни метаморфози”.

Той коментира още, че макар да е завършил право, интересите му винаги са били социологически, тъй като в страната ни „правото не значи нищо“:

„Всъщност широко разпространено е убеждението, за съжаление и в така наречените академични среди, че това е проблем на националната ни психология, на гена на българина. Това няма нищо общо със съдържателния отговор на проблема. Отговорът е следният – българското общество не е правопригодно.“

Според юристът този факт не може да се окачествява като добър или лош, той просто е. 

Проф. Иво Христов е на мнение, че макар масово българите да изпитват национална гордост, ние сме „едно младо общество“ в прекия смисъл на думата. Нека не забравяме, припомни правистът, че държавата ни е едва на 120 години, тоест „ние нямаме исторически държавна традиция преди това“.

На второ място иде реч за селското общество, което още по определение елиминира правото като регулатор и се основава на всякакви други ограничения, но не и на свързаните със закона.

„Третият момент – ние не сме си създали държавата, тя ни е създадена, буквално ни е донесена, въпреки опитите това да бъде отхвърляно като факт. И тази държава идва и бива монтирана върху тая селска матрица“, вярва проф. Христов.

Той споделя виждането, че законността също ни е наложена, тъй като „в българския социален контекст е отношението на Андрешко – да я вкараме в блатото“, което също е наложено

В България липсват мощни социални групи, които да привиждат в правото и в закона собствения си интерес, подчерта Иво Христов.

Относно днешната битка за върховенство на закона и мисията на определени политически сили, концентрирани върху законността и промяната в съдебната система, социологът е убеден, че „зад този водевил се крие всичко друго, само не и интересът за върховенство на закона“.

Иво Христов коментира и изказването на министъра на отбраната относно напрежението по границата с Украйна:

„Ние просто бяхме прехвърлени от съветската зона на военно, политическо и икономическо господство в американската зона. Каквото кажат американците, това ще стане.“

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments