Проф. Ива Христова: След дългата зима кърлежите са гладни и си търсят гостопроемник

0
40
Кърлеж
Снимка: Wikimedia Commons

С необичайно топлите температури през първите две седмици на април зачестяват и случаите на лица, ухапани от кърлеж. Само по себе си това не носи особен здравен риск, но той идва поради риска със заразяване с лаймска болест

Статистиката показва, че през месеците януари, февруари, март и април тази година случаите са нараснали двойно спрямо същия период през миналата година. На територията на цялата страна вече тече усилена обработка на тревните площи с препарати, чрез които да се ограничи размножаването и разпространението на вредните паякообразни

Пред „NOVA“ Петя Грозданова, майка на дете, споделя че го предпазва главно с репелент и досега не е имала проблем. Други родители споделят, че отбягват тревните площи, тъй като популацията на кърлежи в момента е най-голяма. 

Директорът на Националният център по заразни и паразитни болести /НЦЗПБ/ проф. Ива Христова обясни, че паякообразните в момента са гладни, тъй като са изкарали дълга зима и сега си търсят гостоприемник, за да оцелят.

„Основният риск е от предаване на заболяването лаймска борелиоза. Характерното за нея е зачервяване, което много бързо увеличава своите размери. За щастие се лекува в този ранен стадий 100% с антибиотици”.

В случай на ухапване медицинските специалист незабавно да се потърси медицинска помощ. Те предупреждават, че забавянето в свалянето на кърлежа води до по-висок риск от предаване на инфекция, ако той е заразен.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments