Проф. Бозуков: За 2 седмици ще бъде забранена дейността в пасища и ливади

0
25
Христо Бозуков
Христо Бозуков. Снимка: МЗХГ

Министерството на земеделието и храните ще направи всичко по силите си, за да предотврати инциденти при гасенето на пожари. Това обяви ресорният министър проф. Христо Бозуков, предава „NOVA“. Припомняме, че вчера загинаха двама горски служители, които участваха в борбата с огнената стихия край Сандански. По този повод министърът заяви:

„В задълженията на служителите, като добри стопани, влиза това да се грижат за опазването на горите. Не знам някой да се е противопоставил на участие в тези мероприятия. Те са оборудвани и имат практика.“

По думите на проф. Бозуков горските разполагат с високопроходими коли за първа реакция, а задължението им не включва да участват директно в работата на огнеборците, а да ги подпомагат. Заради това нямат и тяхната специализираната екипировка.

В опит да предотврати възникването на пожари от Министерството ще издадат заповед, която ще забрани за 2 седмици почистването на земеделски земи. Проф. Бозуков посочи:

„Съвместно с ДФ „Земеделие“ предвиждаме да издадем заповед, с която да се спре косенето на ливади и почистването на пасищата. Пашуването няма да спира. За един период от две седмици ще наложим забрана за действия в пасища и ливади.“

Агроминистърът добави, че проверки ще има, но няма да се налагат глоби за необработката на тези терени.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments