Призовават за ново разследване на трагедията в полицейското управление в Белгия

0
120
Полиция
Снимка: Pixabay

Съпругата на словака, който почина в едно от полицейските управления в Белгия, призова за ново разследване, след като се появиха нови шокиращи снимки от задържането му. Йозеф Чованец е бил арестуван на летище в Шарлероа през 2018г., след като е всял смут при подготовката за полета си.

След като е бил задържан, арестуваният е започнал да удря главата си в една от стените на килията, което е довело до силно кървене. По-късно на кадрите се вижда как група полицейски служители го приклещват. Чованец е бил откаран в болница, но е изпаднал в кома и на другия ден е починал.

Кадрите от килията показват още как няколко полицаи се смеят по време на инцидента, докато друг отправя нацистки поздрав. Друг техен колега пък е заснет да седи върху гръдния кош на задържания в продължение на 18 минути. Смъртта на словашкия гражданин предизвика възмущение, като случаят беше сравнен с този на Джордж Флойд, който почина през май тази година, след като полицейски служител коленичи на врата му по време на ареста му в САЩ.

Искам да знам какво се е случило и защо от полицията са се държали по този начин.“, заяви съпругата му Хенриета пред „Het Laatse Nieuws“, местният вестник, който е получил кадрите. Преди смъртта си Чованец е бил собственик на компания, която наема строителни работници от Словакия за изпълнение на проекти в Белгия, затова той често пътувал между двете държави.

Семейството му заяви, че не знаят причината за необичайното му поведение по време на полицейския арест, а аутопсията е разкрила, че мъжът не е бил под влиянието на наркотици или алкохол. „Нещо като че ли се случваше с мъжа ми. Той не се чувстваше добре, но полицията не му обърна внимание през цялата нощ.„, обясни Хенриета. „Когато видяха кръвта, трябваше да му окажат първа помощ. Вместо това седнаха върху него и бяха толкова много хора. Той не можеше да диша нормално.“

Две години след смъртта на задържания разследването все още продължава, а съпругата му призовава да бъде назначен нов съдия. Говорител на прокуратурата в Шарлероа заяви, че всички служители на реда, участвали в инцидента, са били разпитани, но добави, че поради кризата с COVID-19 е имало забавяне.

Междувременно говорител на полицията съобщи пред местната медия „Sudpresse“, че полицейският служител, които е отправил нацисткия поздрав, ще бъде уволнен, което ще влезе в сила от 20 август.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments