Призив за смели стъпки към намаляване на разходите за раждане на бебета в Китай

0
60
Китайче
Дете китайче. Снимка: Пиксабе

Китайски здравен служител призова местните правителства да предприемат „смели“ стъпки за намаляване на разходите за раждане и отглеждане на деца, за да се намали тежестта върху семействата и да се повиши раждаемостта. Това съобщи в петък подкрепяна от държавата публикация, цитирана от „Агенция Ройтерс“.

Населението на Китай е намаляло миналата година за първи път от шест десетилетия, показват данни, публикувани миналия месец. Това е исторически обрат, който се очаква да отбележи началото на дълъг период на спад в раждаемостта.

В допълнение към това е наличие перспективата за бързо застаряващо население, което забавя икономиката, тъй като приходите спадат и държавният дълг се увеличава поради рязко нарастващите разходи за здравеопазване и социални грижи. Демографите предупреждават, че Китай може да остарее, преди да забогатее.

Ян Уенджуанг, директор на отдела за наблюдение на населението и семейно развитие към Националната здравна комисия, подчерта значението на семейната подкрепа за подобряване на раждаемостта, съобщава изданието The Paper.

Янг е на мнение, че притесненията за парите и кариерното развитие сред жените са основните фактори за хората, които избират да нямат бебета, добавяйки, че са необходими точни политики за подобряване на нивото на раждаемост. За да се насърчи дългосрочното балансирано развитие на населението, Янг предлага:

„Местните власти трябва да бъдат насърчавани активно да проучват и правят смели иновации за намаляване на разходите за раждане, грижи за деца и образование.“

По думите му:

„Китай трябваше да усвои твърдо важния период на развитие на населението по време на своя 14-ти петгодишен план, който продължава до 2025 г., за да ускори насърчаването на подкрепата за раждане на деца.“

Коментарите на Янг бяха публикувани в последния брой на списанието, управлявано от NHC, Population and Health, пише вестникът. Китай в продължение на десетилетия беше зает с перспективата за бърз растеж на населението и наложи стриктна политика за едно дете от 1980 г. до 2015 г., за да поддържа броя под контрол. Но сега населението на страната започна да намалява и Индия е на път да стане най-населената страна в света.

Националното статистическо бюро на Китай съобщи за спад от около 850 000 души за население от 1,41175 милиарда през 2022 г., първият спад от 1961 г., последната година от Големия глад в Китай. Коефициентът на раждаемост през миналата година беше само 6,77 раждания на 1000 души, което е спад от коефициент от 7,52 раждания през 2021 г. и отбелязва най-ниската раждаемост в историята.

Голяма част от демографския спад е резултат от политиката за едно дете, както и от високите разходи за образование, които попречиха на много хора да имат повече от едно дете или изобщо да имат такива.

Експертите на ООН предвиждат намаляване на населението на Китай със 109 милиона до 2050 г., повече от три пъти повече от спада на предишната им прогноза през 2019 г. А вече се предприемат някои стъпки.

Здравните власти в провинция Съчуан заявиха през януари, че ще позволят на несемейните хора да създадат семейство и да се възползват от предимствата, запазени за семейни двойки от 15 февруари. Отделно, някои провинции, включително Шанси, обявиха тази седмица, че ще дадат до 5000 юана (735,29 долара) на донори на сперма, за да увеличат капацитета на банките за сперма.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments