Приети са промени, засягащи таксиметровите услуги у нас

0
208
Такси
Снимка: Pixabay

Подписана е Наредбата за изменение и допълнение на Наредба № 34 за извършване на таксиметров превоз на пътници от транспортния министър. Наредбата е изпратена за обнародване в „Държавен вестник“, като реформите са в резултат на продължителни обсъждания с браншовите организации.

Едни от основните новости са свързани с преминаването към общините на регистрационния режим за реализиране на транспорт на пътници от таксиметровите водачи в страната. В Закона за автомобилните превози е вменено задължението на общинските съвети да определят в срок до 31 октомври минимални и максимални цени за таксиметров превоз на пътници за километър пробег за следващата година. Когато това не се случи, се прилагат цените на предходните 12 месеца.

Друга съществена част от въведенията има общо с промяна на начина на определяне на първоначалната такса. Предвидено е цената да бъде от двоен до троен размер от минималната за един километър пробег по съответната тарифа в населено място, което ще ограничи нелоялната конкуренция в таксиметровия сектор.

Преди измененията наредбата определяше, че първоначалната такса не може да надвишава цената с повече от 50%.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments