При спецакция на ГДБОП: Задържаха главен експерт на ДФЗ-София за получаване на подкуп

0
27
ГДБОП
Снимка: МВР

Специализираната полицейска операция е проведена на 2 септември от служители на ГД „Борба с организираната престъпност“ и колегите им от БОП – Пловдив, под ръководството на Пловдивската окръжна прокуратура.

В хода на предприетите действия, на бензиностанция в столицата, е задържан 36-годишен главен експерт в Държавен фонд „Земеделие“ /ДФЗ/ – София, непосредствено след получаване на белязани по реда на ЗСРС парични средства в размер на 5000 лева.

При извършените множество процесуално-следствени действия – личен обиск и претърсвания на моторно превозно средство, два домашни адреса и на служебно помещение, са иззети флаш памет, лаптоп, служебен компютър, два мобилни апарата, записки и други. Разпитани са свидетели.

Работата по случая е започнала в края на юли във връзка с подаден в ГДБОП сигнал от земеделски производител от Пловдивска област, който кандидатствал по 9 схеми и мерки за подпомагане на Държавен фонд „Земеделие“.

В хода на разследването е установено, че задържаният е поискал от земеделския производител по 5000 лева за всяка от деветте схеми, като срещу тази сума му е гарантирал, че няма да има проблеми с контролните органи на ДФЗ. До задържането му обвиняемият е поискал и получил на два пъти суми от по 5000 лева, за да упражни влияние при вземане на решения от други длъжностни лица от Държавен фонд „Земеделие“ за наличието на основания за плащания по мерки и схеми за подпомагане, администрирани от ДФЗ.

С постановление на наблюдаващия прокурор задържането на виновника е било удължено до 72 часа, предстои да бъде поискано от съда вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments