При повторно масово затваряне на обекти, загубите за туризма ще се равняват на 1,2 млрд. лв.

0
75
Румен Драганов
Снимка: Скрийншот от видео на Bulgaria ON AIR

В България загубите ще се равняват на 1,2 млрд лв. при едно евентуално затваряне на всички звена от туристическия бранш, посочи председателят на новосъздадената Конфедерация на българския туристически бизнес Румен Драганов пред „bTV“. Затварянето на обектите на територията на държавите членки на Европейския съюз бе поискано от Германия като част от методите за овладяване разпространението на COVID-19.

Министърът на туризма Марияна Николова излезе с официално становище още вчера. Според нея, трите ни най-големи зимни курорта – Боровец, Пампорово и Банско категорично отговарят на всички изисквания за въвеждане на противоепидемични мерки в момента на настоящата пандемия от коронавирус.

Драганов
от своя страна подкрепи позицията на министъра и увери, че туристическите обекти у нас, както хотели, така и друг вид места за настаняване, са създали сигурна среда за здравето на своите гости. Като доказателство за думите си, той даде за пример изминалия летен сезон, през който „наблюдавахме бум на т. нар. „устойчив туризъм“. И най-вече видяхме, че мисията подобен успех да бъде факт, без да има заразени служители и туристи, е напълно възможна.

Туризъм. Снимка: Pixabay.
Туризъм. Снимка: Pixabay.

От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) припознаха новото обединение като родено от неясно декларирани интереси с политически привкус, далеч от принципността.

„Ние винаги сме готови да участваме в реално обединение на бранша, което ефективно защитава интересите на сектора като цяло, а не на отделни играчи.“, коментира Драганов. Той ясно даде да се разбере нежеланието си той и съмишлеинците му да бъдат употребявани за задкулисни игри и политически цели, и да бъдат включвани служебно в платформа, която събира на една маса единствено малка част от сектора.

Председателят на организацията Румен Драганов отрече да има замесени политически интереси. “Много дълго време точно политиците не създадоха единно представителство на лицата, които са институционализирали със Закона за туризма.“, категоричен е той. В контраст с това, новосъздадената Конфедерация на българския туристически бизнес разполага с туристически агенции, туроператори, още хотелиери и представители на ресторантьорския бизнес – всички, от които се самоорганизират.

Една от целите, които Конфедерацията си е поставила, е да създаде единно правителство, което да обедини професии като екскурзоводи, водачи и ски учители. Да прерасне в институция, която има структуриран закон и да бъде представителство на туристическия бранш, което да комуникира с правителството.

Зимни спортове. Снимка: Pixabay.
Зимни спортове. Снимка: Pixabay.

Зимните курорти ще бъдат съблюдавани за спазването и прилагането на противоепидемичните норми. Няма да се правят компромиси с носенето на маски, дезинфекцията в лифтовете и влековете ще се случва по график, а когато се налага броят на пътуващите ще бъде ограничен. Предвидени са указателни стикери, които да насочват туристите, а прозорците в кабините ще бъдат максимално свалени.

Ресторант. Снимка: Pixabay.
Ресторант. Снимка: Pixabay.

Заведенията и местата за хранене ще функционират, придържайки се към установените мерки за спазване на дистанция, защита с маски, дезинфекция на повърхности и висока лична хигиена.

Лифт кабинка. Снимка: Pixabay.
Лифт кабинка. Снимка: Pixabay.

Големината на групите в ски училищата няма да надвишава 10 души, а температурата на всички ученици ще се измерва редовно, за да има бърза и адекватна реакция при нужда от такава.

Според Драганов затварянето на заведенията на този етап вече е напълно аналогично на затварянето на интензивните лечебни институции, където реално се случват най-масовите заразявания във всеки един момент от денонощието.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments