Президентът насрочи дата за предсрочните парламентарни избори

0
117
Президент Румен Радев
Президент Румен Радев. Снимка: БТА

Президентът Румен Радев насрочи дата за предсрочните избори. Предсрочните парламентарните изборите ще проведат на 2 април 2023 година. Това се случи точно в 18:00 часа днес. С указ държавният глава ще разпусне 48-то Народно събрание на 3 февруари – точно два месеца преди вота.

Припомняме ви, че днес президентът прие БСП на „Дондуков” 2. От левицата върнаха неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство. По-късно Радев се срещна с представители на ЦИК, които препоръчаха изборите да се проведат на 2 април.

„Притесненията на Централната избирателна комисия относно рисковете за подготовката и провеждането на предстоящите избори е важно да бъдат чути, за да се вземе решение кога точно да бъдат проведени тези избори, така че да се гарантират правата на българските граждани.“
Това заяви по-рано днес президентът Румен Радев по време на работна среща на „Дондуков“ 2 с ръководството на Централната избирателна комисия /ЦИК/ във връзка с предстоящите предсрочни парламентарни избори, след като и третият проучвателен мандат за съставяне на правителство беше върнат неизпълнен.
 
По думите на държавния глава демократичният характер на държавата е немислим без свободни, честни и прозрачни избори, които да дадат възможност на всеки български гражданин да упражни своето право на глас според изборния закон. Президентът отбеляза, че Изборният кодекс за пореден път се променя непосредствено преди провеждането на избори и новите елементи в закона следва да бъдат съобразени с готовността на ЦИК да ги приложи в рамките на необходимото за това време. 
 
От ЦИК изразиха притеснение и за прилагането на въведеното в Изборния кодекс видеонаблюдение в избирателните секции, което не е реализирано до момента.
 
Президентът Румен Радев напомни на ръководството на ЦИК, че е добре да бъдат фокусирани усилия и върху указанията и обучението на членовете на Секционните избирателни комисии /СЕК/, най-вече по отчитането на двата вида гласуване – машинно и хартиено, което е въведено в новия Изборен кодекс. Той призова за добра организация на всички дейности, както и за своевременно оповестяване на това, което предстои.
 
„Нека не се връщаме към времената на грешките и дописванията в протоколите, защото това е част от недоверието в изборния процес“, заяви още държавният глава по време на срещата си с представителите на Централната избирателна комисия.
Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments