Президентът налага вето върху част от Закона за извънредното положение

0
219
Президент Румен Радев
Президент Румен Радев. Снимка: Facebook

Президентът Румен Радев ще наложи вето на част от Закона за извънредното положение, приет след спорове в парламента късно в петък. Това обяви държавният глава по време на извънредно заседание. По думите му текстовете атакуват последните остатъци от свободата на словото.

„Няма дефиниция за невярна информация. За това пък българите ги грозят тежки глоби и затвор. Експертите, журналистите и гражданите ще бъдат принуди да налагат автоцензура и то в условията на динамична промяна на разбирането ни за пандемията, за нейното възприемане и за необходимостта от алтернативни позиции. Тази норма може да бъде употребена за интерпретиране на всяко неудобно свободомислие. Според приетия закон това ограничение остава и след изтичане на извънредното положение“.

Припомняме, че в четвъртък парламентът регламентира наказанията за невярна информация за разпространението на заразна болест. Според текстове при предаване по радио, телефон или по друг начин на неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога или невярна информация за разпространението на заразна болест, наказанието е лишаване от свобода до 3 години и с глоба от 1000 до 10 000 лева.

Според него кризата изисква да се обединят усилията на институциите и обществото. И добави:

„В момента в света и в частност в България, протичат паралелно две кризи. Първата е здравната криза, породена от коронавируса. Втората е икономическа и социална, породена от мерките за борба срещу вируса. Икономическата криза засега се пренебрегва. Тя е на втори план. Но тя хвърля стотици хиляди българи в трудна битка за оцеляване. Те имат нужда не от заплахи, а от подкрепа“.

„Всички засегнати страни приемат спасителни пакети за най-бедните, за изпадналите в техническа безработица, за дребните и средните предприемачи. Отделят се милиарди. Трябва да отчитаме, че възможностите на нашия бюджет са по-скромни. Но нуждите на българите са по-остри и неотложни поради ниските доходи. Липсата на убедителни мерки в подкрепа на засегнатите ще породи социално напрежение в близко бъдеще. Гладът ще надделее над страха и последствията рискуват да бъдат разрушителни“.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments