Президентът към НС: От вас зависи този парламент да затвори епохата на прехода

0
14
Румен Радев
Румен Радев. Снимка: Скрийншот от видео на "БНТ"

„Ние не можем повече да допуснем пилеене на историческо време, нито да бъдем подвластни на популизма и лъжата“. Това заяви президентът Румен Радев по време на откриването на 47-мото Народно събрание днес.

Важният национален консенсус е този за законността и справедливостта. Ако искаме този парламент да бъде траен и полезен, той следва да върне обществения живот на руслото на закона. Без справедливост и законност всички добри намерения са обречени на провал, акцентира държавният глава, посочвайки: „От вас зависи този парламент да затвори епохата на прехода“.

„Нашето общество все още търси изход от корупционното статукво, но то каза „не” на превзетата държава и на реставрирането на авторитаризма. Време е за национален консенсус, който да съдържа важни приоритети”, каза още президентът.

Той определи като неотложна мисия „демонтажът на прокурорския чадър над корупцията и злоупотребите”, който „осигурява безнаказаност, както на големите корупционери, така и на битовите престъпници, които тормозят забравените от държавата българи. Надявам се демократите отляво и дясно да са убедени, че това е ключът към бъдещето”.

Румен Радев отбеляза още от трибуната на Народното събрание:

„Самата мисия на парламента се гради около консенсус за народовластие. В България протичат дълбоки обществени процеси по възстановяване на демокрацията и държавността. Вие сте призваните да вдъхнете нов живот на парламентарния контрол, който бе на практика отменен през изминалите години. Да създадете условия за възраждане на свободното слово като гарант за прозрачността и плурализма, да върнете гражданите в управлението. Да усъвършенствате изборния процес, загубата на доверие в политическата класа във всички нас пролича в отдръпването от урните през тазгодишния изборен маратон.”

Не по-малък консенсус е нужен и по отношение на социалната и икономическата криза. Борбата с пандемията също остава приоритетна задача, подчерта Радев.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments