През 2020г. и трапезата за Бъдни вечер ще ни излезе по-скъпо

0
123
Празнична вечеря. Снимка: Pixabay.
Празнична вечеря. Снимка: Pixabay.

По данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържища за цените на едро, тази година празничната вечеря за Бъдни вечер ще ни струва повече поради сериозно поскъпване на основни за трапезата постни храни.

Погачата с паричка, която всяко домакиня приготвя за своите близки, ще увеличи себестойността си, заради по-високата цена на брашното с цели 6.3% на едро за година. Това прави разликата малко над левче за килограм. Принос за по-скъпата питка ще има и увеличилата се цена на олиото – до 2.57 лв. за бутилка от литър или 25% ръст в цената.

Цената на едно от най-традиционните ястия – бобът, е нараснала с 8.5% в сравнение с миналата година по същото време. През 2020 г. ще платим средно 3.72 лв. за един килограм на едро.

Най-осезаема е разликата в цената на ориза, която се е покачила с цели 23%, което прави до 2.46 за килограм на едро, съобщават от „Bulgaria ON AIR“. Съпоставено с декември 2019 г. зелето ще е по-скъпо с 15%. По разни борси и тържища цената, на която се предлага килограмът, е 63 стотинки.

Вдигането на пазарните цени ще засегне и така любимата ни баклава. Захарта вече е с 8% по-скъпа и върви на едро по 1.34 за килограм. Поскъпването на ябълките за година се равнява на 9%.

Като компенсация – поне салатата на празничната трапеза ще бъде по-евтина, защото доматите се продават с 22% по-ниска цена, или с цели 2 лв. на килограм, а цената на краставиците с 16% надолу спрямо годишната база.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments