Превозвачите и властта се договориха за затвор при нелегален превоз на пътници

0
441
Автобус
Снимката е илюстративна. Източник: Pixabay

Превозвачите са се договорили с премиера Бойко Борисов да бъдат внесени промени в Наказателния кодекс, с които да се инкриминира нелегалния превоз на пътници. В петък между тях се проведе среща, на която присъстваха и министрите Петя Аврамова и Владислав Горанов. На нея беше постигнато съгласие и за орязване на тол системата

Шофьорите на такситата и бусовете, които извършват нерегламентиран превоз на пътници, вече ще са застрашени от затвор от 3 до 5 години. В момента за това нарушение има само административна санкция до 2000 лева. Предложението за промените в Наказателния кодекс е на транспортния бранш.

Те се договориха още с премиера да се създаде единен орган за контрол по пътищата.

Текстовете от Наказателния кодекс ще бъдат представени тази седмица на правосъдния министър Данаил Кирилов, съобщи пред „Монитор“ адвокат Райна Петрова, която е председател на Националния таксиметров синдикат. И допълни:

„Явно административното наказание не е достатъчно, нито за превенция, нито за прекратяване на тази дейност.“

Новите наказания ще ударят пряко дейностите на компаниите „Юбер“ и „Максим“. Преди дни на втора инстанция беше взето решение, че дейността на руската платформа нарушава конкуренцията.

От транспортния бранш настояват още да се промени и начина на формиране на първоначалната такса за такситата. Те искат промяна на наредбата, която да предвижда тя да е равна на три пъти минималната цена за превоз на пътници за съответната община.

Според представители на организациите в сектора по този начин шофьорите на таксита вече няма да избягват кратките курсове.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments