Премиерът Суга: Япония е решена да проведе Олимпиада това лято

0
130
Олимпийски игри.
Снимка: Пиксабей

Премиерът Йошихиде Суга заяви в петък, че Япония остава твърдо решена Олимпийските игри да се проведат, както е планирано в Токио това лято, пише “Агенция Ройтерс”. На фона на спекулациите събитието може да бъде отменено отново поради пандемията от коронавирус, заяви председателят на Международния олимпийски комитет Томас Бах в сряда. Той подчерта, че Международният олимпийски комитет е напълно ангажиран с това да продължи по план.

Суга каза на виртуална среща на Световния икономически форум, че Япония е „решена да достави надежда и смелост на света“ чрез Игрите и ще продължи да си сътрудничи тясно с Бах, за да реализира „безопасно и сигурно“ събитие. Той добави:

“Подготовката напредва стабилно.”

Бах в сряда определи всякакви спекулации относно отлагането или отмяната на игрите като безполезни. Япония беше засегната от трета вълна на COVID, която предизвика извънредно положение в някои райони.

Правителството не планира да стартира програмата си за ваксиниране до края на февруари, поставяйки под съмнение дали значителна част от населението ще бъде ваксинирано навреме за игрите. Суга също заяви, че Япония ще разшири подкрепата си за предоставяне на коронавирусни ваксини за развиващите се страни от първоначалните 130 милиона долара. Той подчерта значението на американо-японския съюз и заяви, че Япония ще се стреми да установи “стабилни отношения” със съседите, включително Русия и Китай.

Суга стана премиер през септември, след като предшественикът му се разболя.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments