Премиерът: Няма риск от ръст на цените на електроенергията

0
33
Премиер акад. Николай Денков
Премиер акад. Николай Денков. Снимка: Правителствен пресцентър

„Няма риск от рязко увеличаване на цените на електроенергията.“

Това обяви премиерът акад. Николай Денков във връзка с наложеното от президента вето върху промените и допълненията в Закона за енергетиката. Той е категоричен, че пазарът на електрическа енергия трябва да се либерализира и България закъснява значително спрямо договорите, които е подписала.

„При подготовката на промените в Закона за енергетиката бяха направени механизми, които ще бъдат използвани, за да не се случат тези страшни апокалиптични сценарии на опозицията“, подчерта акад. Денков и припомни, че Европейската комисия подготвя точно такъв тип механизми, свързани с изземване на свръхпечалбите от производителите на ток именно, за да могат уязвимите потребители да бъдат защитени при кризи и при рязко повишаване на цената.

„Държавата, Народното събрание и правителството вършат това, което трябва да се направи. Не очаквам да има проблеми при прегласуването на закона“, посочи премиерът.

Държавата не обсъжда налагането на административни или рестриктивни мерки за намаляване на цените на храните – така министър-председателят коментира разговорите на министъра на икономиката и индустрията с големите търговски вериги с цел те да продават на достъпни цени продукти от първа нужда.

„Те са заинтересовани България да бъде част от Шенгенското пространство и от еврозоната. Това би било от икономически ползи както за България като цяло, така и за тях като големи икономически оператори в България. Така че има разбиране, че това е наша общата задача – да свалим инфлацията, за да изпълним критериите, както и да повишим доверието на потребителите в съвместните усилия на държавата и на големите вериги“, заяви още акад. Денков.

Министър-председателят е повторил твърдението си, че има интерес към купуване на рафинерията на „Лукойл България“. Централата „Литаско“ казва, че на този етап не се водят преговори – това са два различни етапа и вторият вероятно още не е започнал, поясни той.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments