Преговорите между ИТН и ГЕРБ: Има ли конкретни резултати след първата среща?

0
116
Павела Митова, Тошко Йорданов и Станислав Балабанов
Павела Митова, Тошко Йорданов и Станислав Балабанов. Снимка: Кадър от видео

Днес в Народното събрание се проведе първа среща между представителите на „Има такъв народ“ /ИТН/ и ГЕРБ-СДС за обсъждане на възможности за съставяне на правителство. След срещата, както Тошко Йорданов от ИТН, така и Деница Сачева от ГЕРБ-СДС, направиха изявления пред журналисти. Тошко Йорданов заяви, че на срещата са били изслушани идеи, но конкретни решения не са били взети. Той подчерта:

„Ако очаквате някаква конкретика – не мога да ви дам такава. Защото изслушахме техните идеи и оттук-нататък ще трябва да ги обсъдим с колегите. Казахме и някои наши приоритети. Това беше първа среща. Нищо конкретно не се случи на нея.”

Йорданов също така отбеляза сложността на ситуацията в страната, като изрази мнението си, че е необходим експертен кабинет:

„Ситуацията е достатъчно тежка и сложна. Защото страната без правителство е блокирана. А понякога с лошо правителство е по-зле. От година и нещо обясняваме, че най-правилният вариант за нас е експертен кабинет. Колегите от ГЕРБ явно са достигнали до тази идея. Но от идеята до реализацията има много работа.”

Йорданов също така призова да не се правят генерални изводи:

„Хората си споделиха управленската програма. Ще помоля да не се правят някакви генерални изводи. Не сме разговаряли за министри.”

Деница Сачева от ГЕРБ-СДС подчерта, че срещата е преминала конструктивно, с акцент върху обсъждането на конкретни политики:

„Срещата премина в конструктивен дух. Обсъждахме конкретните политики, които предлагаме в управленската ни програма – за пазара на труда, енергетиката, образованието и съдебната реформа. Чухме какво мислят ИТН по нашите предложения.”

Тя добави, че разговорите ще продължат, като конкретни имена и състав на правителството не са били обсъждани:

„Оставихме вратата отворена, за да продължим нашите разговори конкретно по политики. Разговори, които касаят конкретно състав, структура на правителство и конкретни имена, не са водени. Изобщо не са поставяни на дневен ред.”

Сачева също така подчерта, че партията й остава на позиция, че страната има нужда от редовно правителство и предложи формулата „правителство на споделената отговорност”:

„Партията остава на твърдата позиция, че страната има нужда от редовно правителство. Затова предложихме формула, която се нарича „правителство на споделената отговорност”.”

Тя съобщи, че утре парламентарната група на ГЕРБ-СДС ще се събере, за да излъчи номинация за председател на Народното събрание и ще реши какви действия да предприеме занапред:

„Утре сутрин нашата парламентарна група ще се събере, за да излъчи и нашата номинация за председател на Народното събрание. След това ще видим как ще протече утрешният ден, за да решим какви действия ще предприемем занапред.”

Разкриха порочна практика за продажба на бракониерска черна мида

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments