Предстои обсъждане на Иновационната стратегия за интелигентна специализация в Пловдив

0
20
Обсъждане
Обсъждане. Снимка: Pixabay

От Министерството на иновациите и растежа /МИР/ организират регионални обществени обсъждания на Иновационната стратегия за интелигентна специализация 2021-2027 г. /ИСИС/. Следващият информационен ден ще бъде в Пловдив утре.

Събитието ще започне в 13:30 часа в Дома на културата „Борис Христов“, в голямата конферентна зала, на адрес: ул. „Гладстон“ 15. Участие ще вземат експерти от министерството и заинтересованите страни. Стратегията ще бъде представена от директора на дирекция „Политики и анализи“ в МИР Мария Тодорова.

Първото информационно събитие по ИСИС беше проведено на 4 август в столицата, а в началото на септември се състоя обсъждане и в Бургас. До края на месеца ще има регионални срещи във Варна, Габрово и Плевен.

МИР разработва проект на актуализирана ИСИС 2021-2027 г., която се предвижда да бъде приета от Министерския съвет през октомври. Стратегията е публикувана за обществено обсъждане на 1 август в Портала за обществени консултации на Министерския съвет.

ИСИС е базисен програмен документ за определяне на целия комплекс от мерки за финансиране на иновации в програмен период 2021-2027 г., позволявайки на страната достъп до ресурсите по програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ /ПКИП/ и Програмата за научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация (ПНИИДИТ) за периода 2021-2027 г.

Иновационната стратегия за интелигентна специализация е стратегическата рамка за устойчиво развитие, базирано на научни изследвания и иновации, на териториалния капацитет и амбиции на регионите. Стратегията ще има централна роля за укрепването на регионалните иновационни екосистеми, за да могат да стимулират и поддържат икономическия растеж.

Като част от широкия кръг консултации, МИР в сътрудничество с общински и областни администрации организира регионалните обсъждания. В събитията участват представители на централната и местна власт, академичните среди, бизнеса и иновационната екосистема. На тях ще бъде представен проектът на Стратегията и ще се обменят мнения за възможностите, които ИСИС ще отвори пред развитието на страната ни и районите на планиране.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments