Представят проекта за отсечката до бъдещия ГКПП „Клепало“ и пътя от Струмяни до македонската граница

1
8167
Трасе
Трасе. Снимка: Агенция "Пътна инфраструктура"

Обществено обсъждане на концепцията за „Подпомагане и разширяване на транспортната свързаност с Република Северна Македония“ ще се проведе на 22 април в село Струмяни. Водещ партньор в разработването ѝ е Агенция „Пътна инфраструктура“ /АПИ/. Срещата се организира от Областен информационен център – Благоевград във връзка с процедурата за кандидатстване по Приоритет 2 на Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027.

Дискусията е от 11:00 часа в Народно читалище „Будител-1997“ в село Струмяни.

АПИ участва в концепцията с проект за доизграждане на отсечката до бъдещия ГКПП „Клепало“ и основен ремонт на част от път III-1008 Струмяни – Микрево – Раздол – Клепало – граница Северна Македония. Разработени са два варианта на трасе. Единият предвижда изграждането на около 8,5 км от път III-1008 в участък, започващ приблизително преди отклонението за село Колибите до бъдещия ГКПП „Клепало“ и основен ремонт на 2,3 км от третокласното трасе, в участъци при селата Раздол и Клепало. Във втория вариант е заложено строителство на нова отсечка с приблизителна дължина 10 км, от път III-1008 в участък, започващ приблизително преди отклонението за село Колибите и завършва до бъдещия ГКПП „Клепало“, като се реконструира 305 метра от съществуващия път III-1008.

С реализацията на проекта ще се модернизира републиканската пътна мрежа в област Благоевград и ще се повиши безопасността на движение. Ще се подобри транспортната мобилност на територията на Югозападен регион и трансграничната свързаност на България с Република Северна Македония, ще се осигури по-добър достъп на хора и стоки до единния европейски пазар, ще се стимулира развитието на туризма и инвестициите в региона.

Общата индикативна стойност на концепцията е 72 041 471 лв. с ДДС. С реализация ѝ значително ще се подобри и модернизира републиканската пътна мрежа на територията на област Благоевград.

До 30 април всички граждани могат да се запознаят с концепцията и да попълнят кратка онлайн анкета, чрез която да я подкрепят или да направят коментари или възражения. Получаването на широка обществена подкрепа е едно от задължителните условия концепцията да бъде одобрена за финансиране.

След 12 години без промяна: „БДЖ“ вдига цените на билетите за пътуване с влак

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Столетник
Столетник
1 месец по-рано

Дано да стане до 23век да сме живи и здрави да го видим,по Родопите вече е асфалт до всяка плевня ние ще чакаме.