Представят първите ученици, спечелили по 2000 лева стипендия от INSAIT

0
27
INSAIT
INSAIT. Снимка: МОН

Първите стипендианти по програма EXPLORER на института INSAIT ще бъдат представени утре в 10:00 ч. в Аулата на Софийския университет от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков, ректора на СУ проф. Георги Вълчев, декана на ФМИ проф. Мая Стоянова, основателя на INSAIT проф. Мартин Вечев и изпълнителния директор инж. Борислав Петров. Това съобщиха от МОН. 

Учениците са от водещи математически гимназии в нашата страна и избраха България пред най-престижните университети в Европа и света. Те преминаха през изключително труден подбор, който включваше освен строга селекция по документи и поредица от тестове и технически интервюта с докторанти и старши изследователи от INSAIT.

Целта на програма EXPLORER е да задържи в България най-големите ни таланти в областта на информатиката и математиката. Тя стартира с общ бюджет от 1 млн. лева, като с тези средства ще се обезпечи стипендия от 2000 лв. месечно за всеки от избраните ученици за срок от 4 години. Така те ще се фокусират в образованието си, като в същото време работят по проекти в иновативни сфери – големи езикови модели, компютърно зрение, роботика, машинно обучение, алгоритми и други.

Този модел действа само в най-елитните технологични университети в света като MIT и Станфорд в САЩ, Кеймбридж и Оксфорд в Англия, ETH Zürich и EPFL в Швейцария и за първи път се прехвърля в Източна Европа.

505 свободни места за първокласници са обявени на трето класиране във Варна

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments