Представители на бизнеса и Общината обсъдиха: „Новите дрехи на Бургас: как се променя градът?“

0
134
Ива Петкова, арх. Емил Бурулянов, Мила Чернева и Минчо Николаев
Ива Петкова, арх. Емил Бурулянов, Мила Чернева и Минчо Николаев. Снимка: Искра.бг

„Доста от темите, които се обсъдиха на останалите панели, имаха отношение към големите проекти на Бургас в момента. Бяха споменати и Северният обход, който се изпълнява в момента, но има известно забавяне. Наистина това е проект, макар и на държавно ниво, проектиран и изпълняван, ще допринесе изключително много за извеждане на трафика, който идва от магистрала „Тракия“, минава през града и отива към пътя за Варна. Това е един проект, който включен още в общия устройствен план и неговото изготвяне още преди десетилетия. Един от малкото обходни пътища в страната, които през целия процес общината бута и се надява за неговото случване, защото е важен за трафика и за целия регион.“

Това заяви главният архитект на Община Бургас арх. Емил Бурулянов по време на третия панел от дискусията „Капитал Градовете“, която среща представители на бизнеса и местната администрация. Темата е „Новите дрехи на Бургас: как се променя градът“.

Архитект Бурулянов направи коментар и за други инфраструктурни проекти в морския град: „При нас текучеството е голямо що се отнася за проекти, свързани във вътрешноквартални улици, свързани с пътна инфраструктура. Масово подменяме настилки, където ВиК Холдингът е преминал и е сменил съоръженията си. Стараем се да подменяме и растителност, за да направим преход към зелените теми.“

С всеки проект за вътрешноквартални улици, правим и проект за разширяване на зеленината, категоричен е той. По думите му други общински проекти са Регионалната библиотека и Културно-туристически комплекс Ченгене скеле. Те вече са изпълнени. Предстои до края на годината да приключи и работата по Младежкия международен център в „Меден Рудник“ и Планетариума на Пристанището.

Директорът на дирекция „Фонд за устойчиво градско развитие“ и ключов експерт във „Фонд за устойчиви градове“ Ива Петкова заяви, че проектите на Община Бургас, които са подкрепили с финансиране, до голяма степен са свързани и в подкрепа на стратегията за предния програмен период за превръщането й в черноморски лидер с много високо качество на живот на гражданите и с условие за развитие и икономически растеж. Чуйте какво казва още тя:

Ефектите върху икономическото развитие са по-скоро косвени, но върху качеството на живот тези проекти са допринесли за възстановяването на културния живот в града, категорична е Петкова.

Участие в дискусията взе и регионалният мениджър на „Vivacom“ Минчо Николаев. Той сподели за техния проект „Smart waste management“, свързан със сметосъбирането и който се опитват да внедрят във възможно най-много общини.

„Всеки е преминавал през пълен контейнер и гледката е неприятна. Как може да се промени цялото това нещо? Ние сме разработили въпросния проект и искаме чрез дигитална трансформация тези гледки да бъдат редки и в един момент да изчезнат.“

Чуйте как може да стане това:

По време на дискусията бяха обсъдени и плановете да се строи край Атанасовското езеро. Архитект Бурулянов заяви:

„Ще ви дам някои детайли, но този проект е частна инициатива и Община Бургас освен да разгледа предложените проекти в един момент, като такива все още не са предложени, и да ги придвижи към необходимите институции за съгласувателни процедури, друго не може да направи в момента.“

Чуйте още детайли за проекта:

Припомняме, че предишните два панела бяха „Устойчивият бизнес на бъдещето“ и „Икономическият живот на Бургас през четирите сезона“.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments