Председателят на ВАдС: Нужна е промяна в правомощията на главния прокурор

0
24
Ивайло Дерменджиев
Адвокат Ивайло Дерменджиев. Снимка: Скрийншот "bTV"

„Позицията на Висшия адвокатски съвет е заявена още през 2019 г. с избора на Иван Гешев. Тя е заявена с едно специално решение, което е взето от Висшия адвокатски съвет /ВАдС/ и е депозирано във Висшия съдебен съвет, като критерий за избор на главен прокурор и конкретно за избора на Иван Гешев тогава. Констатацията на ВАдС, която е много преди моя мандат, е че Иван Гешев не отговаря на критериите, които ВАдС е поставил за заемането на този пост.“

Това коментира председателят на ВАдС Ивайло Дерменджиев за „NOVA NEWS“. По думите му европейските институции отдавна са се произнесли, че правомощията на главния прокурор у нас са твърде големи и трябва да бъдат коригирани.

„Ясно си личи неглижирането на главния прокурор към адвокатурата. С конституционни промени, макар и трудно или със законодателни такива, могат да бъдат променени правомощията на главния прокурор. Една от причините да има недостиг на критерии за избор на подобни фигури е, че във ВСС няма достатъчно представители на адвокатурата“, добави той.

Според Дерменджиев е добра новина наличието на повече юристи и адвокати в новото Народно събрание.

„38 души са юристите и адвокатите в НС, което е около 20% от състава на парламента и предполага, че законотворчеството и законодателната дейност ще бъдат на ниво, на което ни разчитаме“, уточни той и добави, че въпросът обаче е не само в групите да има юристи, но и те да са качествени.

„Такива, каквито разбират спецификата на конкретния закон, който съответно се приема и гласува. По дефиниция законът е трайно уреждане на обществени отношения. Предполага се, че един закон, когато се напише, трябва да бъде максимално траен в годините и времето, за да изпълни своите функции. Това, което забелязвам напоследък е, че закони се пишат набързо и накрак, и се променят още по-бързо, и не по начина, по който се приема един закон с обществено обсъждане и в реда, в който трябва, а с едни преходни заключителни разпоредби, които невинаги публиката разбира за какво става въпрос.“, поясни той.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments