Предложение: Тестовете на сирените за тревога да са в 11 ч.

0
93
Сирени
Снимка: Министерство на вътрешните работи

Сиренната система за излъчване на националните сигнали за тревога и край на тревогата да бъдат тествани в 11 ч. вместо в 13 ч., както е сега. Такова предложение е отправил вътрешният министър Младен Маринов. То е публикувано в правителствения портал за обществено обсъждане strategy.bg като изменение и допълнение на Наредбата за условията и реда за функциониране на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване на органите на изпълнителната власт и населението при бедствия и за оповестяване при въздушна опасност. Крайният срок за обсъжданията е 7 март.

Сред мотивите за исканата промяна на часа е, че по-голяма част от сирените са разположени върху детски градини и ясли и по това време децата спят. В МВР често постъпвали сигнали от недоволни граждани, които се оплаквали, че часът на пускането на сирените им причинявал стрес.

Освен това с промените се цели стесняване на обектите, на които могат да се изграждат и поддържат сиренните системи за тревога. Те ще бъдат на територията на строежи, криещи опасност от взрив или оказващи значително вредно въздействие върху околната среда, както и такива, разпространяващи отровни или вредни вещества.

Големите язовири и язовирите от първа степен на потенциална опасност също попадат в графата на задължителните обекти, на които ще се поставят сирени, пише „Дневник“. Предвижда се подмяна на голяма част от настоящите сирени, тъй като са в лошо състояние.

Системата се тества два пъти годишно в първия работен ден на април и октомври.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments