Преди да залее с киселина жената в Пловдив, извършителят казал: Ще ти помогна!

0
399
Брифинг за случая
Брифинг за случая. Снимка: Прокуратура

Пловдивската районна прокуратура привлече като обвиняеми – 42-годишният Й.Ц. като извършител и 51-годишният В.В. като помагач, за заливането със сярна киселина на 52-годишната пловдивчанка. В резултат на това тя е с 12% химическо изгаряне от трета степен по лицето, шията и врата, гръдния кош, корема и крайниците, довела до обезобразяване на лицето.

За подобно престъпление законът предвижда до 6 години лишаване от свобода. Двамата обвиняеми са действали в съучастие.

Според известната към момента информация на 14 март двамата мъже са пристигнали с джип от Враца в Пловдив. Водач на автомобила бил В.В., а Й.Ц. пътувал в нея. Двамата мъже са от Враца и са криминално проявени. Те са паркирали в близост до адреса на жената в жилищен блок в ж.к. „Тракия“.

Й.Ц. бил с тъмни дрехи и шапка, ръкавици и си е поставил медицинска маска, за да не бъде разпознат. Той се е качил до апартамента на жертвата А.Т.. Входната врата била отворена, защото жената била трудноподвижна и я посещавали асистенти за оказване на помощ. Й.Ц. влязъл в стаята й. А.Т. го видяла и попитала с какво може да му помогне. Той й отвърнал:

„Аз ще ти помогна!“

След това залял жената с киселина и напуснал жилището. През това време В.В. го чакал с джипа в близка улица. Й.Ц. се върнал при него и двамата напуснали Пловдив.
Веднага е бил подаден сигнал в полицията, жената е била откарана в болница и са започнали незабавни оперативно-издирвателни мероприятия от служители на ОДМВР-Пловдив за установяване на извършителите. Действията по издирването са провеждани под надзора и ръководството на Районна прокуратура–Пловдив. Снощи двамата обвиняеми са били установени и задържани във Враца.

В момента състоянието на жената е стабилно, като според лекарското заключение тя е получила трета степен химическо изгаряне – 12%, със сярна киселина по лицето, шията, гръдния кош, корема и горни и долни крайници.

„Благодарение на денонощната работа на структурите на ОДМВР-Пловдив и под ръководството на Районна прокуратура-Пловдив, и вследствие на доброто взаимодействие между институциите, се е достигнало до разкриването на физическия извършител на деянието и на неговия помагач“, каза районният прокурор на Пловдив Петър Петров, който участва в съвместен брифинг на Районна прокуратура–Пловдив и ОДМВР – Пловдив, заедно с Атанас Илиев, заместник-районен прокурор, ст. комисар Васил Костадинов, директор на ОДМВР-Пловдив, комисар Радослав Начев, заместник-директор на ОДМВР–Пловдив, комисар Георги Ташев, началник на отдел „Криминална полиция“, комисар Светла Пендова, началник на отдел „Разследване“ и гл. инспектор Иван Чочков, началник на Пето РУ.

Директорът на ОДМВР-Пловдив ст. комисар Васил Костадинов също благодари на полицейските служители, както и на прокуратурата, за доброто взаимодействие и изнесе подробности относно извършените действия от страна на полицейските служители.

Двамата обвиняеми ще бъдат задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Извършват се активни действия по разследването.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments