ПРБ отговори на LIBE: Разпитахме Борисов за къщата в Барселона, чакаме отговор от Испания

0
309
Иван Гешев

Прокуратурата на Република България е изпратила отговор на поставените от Комисията по върховенството на закона в Европейския парламент LIBE 28 въпроса, за които Искра.бг ви съобщи. Сред тях беше и този за къщата в Барселона, за която испанското издание „El Periodicо“ твърди, че е собственост на премиера Бойко Борисов.

От държавното обвинение са отговорили, че са получили сигнал по въпроса от „БОЕЦ“ и Специализираната прокуратура е образувала преписка. Във връзка с нея са били извършени множество действия, като са били разпитани различни лица, в това число и самият Борисов. Възложени са били данъчни ревизии и проверки от Националната агенция за приходите на физически и юридически лица. Резултатите от част от тях все още не са готови, става ясно още от отговора на прокуратурата, предаде „DarikNews“.

От държавното обвинение посочват още, че са изискали информация по въпроса и от властите в Кралство Испания още през март 2020 година. От прокуратурата на България искат да знаят дали наистина в западната държава е образувано разследване по въпроса. До момента обаче нямало отговор на тяхното запитване до испанските власти, въпреки че били оставени данни за контакт.

От кабинета на главния прокурор Иван Гешев са отговорили и на въпросите за върховенството на закона у нас, като се изразява мнение, че то наистина е застрашено, но заплахата идвала от атаките срещу държавното обвинение. А те от своя страна били дело на хора, които разполагали с икономически, финансов и политически ресурс и които са станали обект на разследания от страна на прокуратурата. В отговорите се посочва още проведеното Национално съвещание на прокурорите, в което взеха участие над 700 души и което излезе с обща декларация, с която бяха осъдени опитите на определени политически фигури да влияят пряко и косвено върху независимостта на държавното обвинение.

От кабинета на Гешев посочват, че за първи път от 1989 година насам са били повдигнати обвинения и наложени мерки „задържане под стража“ на действащ министър и негов заместник. Става въпрос за министъра на околната среда и водите Нено Димов и Красимир Живков.

Освен това се посочва, че под наказателна отговорност са били подведени и лица, които до момента са се считали за недосегаеми като: Васил Божков, Цветан Василев, Вълчо и Маринела Арабаджиеви, Пламен и Атанас Бобокови, Николай и Евгения Баневи и Миню Стайков.

От тях с внесен обвинителен акт в съда са Арабаджиеви, Баневи, Цветан Василев и Миню Стайков. Освен това е било запорирано имущество за над 3 милиарда лева.

От прокуратурата са посочили и някои от другите големи дела, които се водят в момента, като това за атентата в Сарафово и срещу лица от администрацията за корупционни престъпления.

За атаките срещу прокуратурата от кабинета на Гешев обвиняват директно определени хора като например Васил Божков и лидерът на „Да, България“ Христо Иванов. Посочва се, че на 14 юли са били разпространени записи, от които е станало ясно как Божков нарежда какво да се случва по време на протестите и по този начин се е опорочило гражданското недоволство у нас.

Що се отнася до Христо Иванов от държавното обвинение са на мнение, че той поддържа в своите изказвания тези за прочистване и реподобор на прокурорите, което според тях може да се окачестви като лустрация. Освен това той говорел за неприкосновеността на главния прокурор, а то нямало такава. Цитира се тълкувателното решение на Конституционния съд, според което всеки един прокурор разполага с процесуалната възможност да осъществява ръководство и надзор върху съответното наказателно производство в случаите, в които вероятен извършител на престъплението се явява главният прокурор, включително да му повдигне обвинение.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments