Правната комисия отхвърли ветото на президента във връзка с „кариерните бонуси“ за членове на ВСС

0
124
Президент Румен Радев
Снимка: Румен Радев, Facebook

Парламентарната правна комисия е отхвърлила с 15 на 7 гласа ветото на президента Радев върху промените в Закона за съдебната власт, предадоха от „БНР“. Както ви бяхме разказали от Искра.бг по-рано този месец, държавният глава възрази срещу т.нар. „кариерни бонуси“ за членове на Висшия съдебен съвет.

Народните представители измениха два пъти за една година член 28 от ЗСВ, с което да се запази възможността за повишаване на някои бивши членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) след края на мандата им. През май пред Конституционния съд „кариерните бонуси“ бяха атакувани от Върховния касационен съд със съображенията, че така се нарушават принципите за разделение на властите и за независимост на съдебната власт.

Във ветото си Радев изтъкна, че и новата редакция на чл.28 продължавала противоречието с конституционни принципи, включително с равенството и недопускането на привилегии, основани на лично или обществено положение.

Днес дебатът по темата се е водил предимно между президентския секретар по правните въпроси Емилия Друмева и вносителя на промените Хамид Хамид от ДПС. Спорът е бил около думата „може“, която смекчавала безалтернативното задължение на ВСС да преназначава бившите членове на съда в по-горна съдебна инстанция. Задал се е и въпросът как това би рефлектирало върху независимостта на магистратите. В подкрепа на възраженията на президента накрая обаче са гласували само от БСП.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments