Правителството ще обсъди как „Булгаргаз“ ще възстанови суми на своите клиенти

0
111
Министерски съвет
Министерски съвет. Снимка: Архив

На извънредно заседание днес правителството ще обсъди механизма, по който „Булгаргаз“ ще възстанови суми на неговите клиенти, които са закупили природен газ при свободно договорени цени през първото тримесечие на 2020 година. Това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Ден по-рано министърът на енергетиката Теменужка Петкова обясни начина, по който топлофикациите ще възстановят на потребители надвзетите суми след намалението на цената на природния газ с над 40% със задна дата от 5 август 2019 година. Тя съобщи, че трябва да бъдат върнати 201 милиона лева.

Първо, „Булгаргаз“ ще възстанови сумите на топлофикациите. След това в 30-дневен срок дружествата ще трябва да направят преизчисления и във фактурите на своите клиенти да обозначат коя е сумата, която се възстановява. Ако даден потребител плаща месечна сметка, сумите ще бъдат връщани до пълния им размер, колкото месеца е необходимо. Ако клиентът плаща годишна сметка, сумата ще бъде приспадната от изравнителната такава.

Петкова беше категорична, че намаление на цената на парното има. В момента хората плащат по 93 лева, а за следващия регулаторен период цената ще бъде 89 лева, което е намаление с 14%.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments