Правителството иска един от реакторите на АЕЦ „Козлодуй“ да заработи с гориво от „Уестингхаус“

0
20
Среща на Кирил Петков с АЕЦ
Среща на Кирил Петков с АЕЦ "Козлодуй" и "Уестингхаус". Снимка: Министерски съвет

Правителството иска един от реакторите на АЕЦ „Козлодуй“ да заработи с гориво на „Уестингхаус“, съобщиха от Министерския съвет. Целта е да се осигури диверисификация и намаляване на зависимостта от Русия. В момента АЕЦ „Козлодуй“ е изцяло зависима от вноса на ядрено гориво от Москва. 

Министърът-председателят в оставка Кирил Петков заяви, че се надява да се изясни кои са препъни камъните, попречили за финалното реализиране на проекта с „Уестингхаус“, подписан още в началото на 2021 г.

„Обезпокоен съм от случващото се в Европа. И прогнозата ми е, че войната ще продължи още 5 години. Затова се надявам да успеем да продължим пътя ни на диверсификация“, каза премиерът.

Кирил Петков проведе среща с ръководството на АЕЦ „Козлодуй“ и с представители на компанията „Уестингхаус“. В разговорите участваха също министърът на енергетиката Александър Николов и Антон Симеонов, член на Съвета на директорите на Българския енергиен холдинг /БЕХ/. Участниците в разговорите са поели ангажимент в кратки срокове техническите проблеми в проекта да бъдат изчистени.

В хода на срещата ръководството на АЕЦ потвърди, че от 2012 г. се обсъжда диверсификация на доставките, което е предпоставка за защита на националната сигурност, но до 2018 г. в тази посока не е свършено абсолютно нищо. Процесът реално е започнал едва през 2019 г. с работни дискусии с алтернативен доставчик в лицето на „Уестингхаус“ и тестове за безопасност, но поради трудности в преговорите се бави стартирането на законовите процедури. Затова министър-председателят Кирил Петков е пристигнал днес на място, за да се увери какви са пречките и рисковете пред националния интерес на България.

Премиерът бе категоричен, че други държави от ЕС вече успешно са диверсифицирали енергийните си доставки, а България в момента се опитва да наваксва, за да се гарантира енергийната сигурност на гражданите. 

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments