ПП „Републиканци за България“: Борисов вкарва осъдени за престъпления в охранителния бизнес, връщат ли се времената на СИК И ВИС?

8
226
Учредяване на ПП
Снимка: Републиканци за България, Фейсбук

Политическата партия „Републиканци за България“ се противопоставя на внесения законопроект в края на мандата на 44-то Народно събрание, за изменение и допълнение на Закона за частната охранителна дейност.

„Смятаме, че предлаганите от депутатите на ГЕРБ промени са в разрез с обществения интерес и отварят вратата за попадането на хора с престъпно минало в охранителния бизнес“, коментират от партията.

Припомняме, че зад „Републиканци за България“ застава и Цветан Цветанов, който е бивш заместник министър-председател и външен министър в първото правителство на Бойко Борисов. Цветанов преди години изпълняваше ролята и на заместник-председател на политическа партия „ГЕРБ“.

Законодателната инициатива, подкрепена от правителството, предвижда да се даде възможност, при настъпване на реабилитация, всяко лице, макар и осъждано за престъпление от общ характер, да изпълнява дейността „охрана“. Това означава, че има реална възможност, хора които са били изолирани от обществото поради нарушаване на правовия ред, включително и такива осъждани за кражби, обири и грабежи, да получат правото да извършват охранителна дейност.

Проблемът е още по-голям, защото законът дава право на тези хора да осъществяват принудителни мерки спрямо трети лица. По този начин бивши престъпници биха могли да се сдобият със специфични права като проверка на документи за самоличност, видеонаблюдение и записване, задържане на хора и др.

Републиканците защитиха своята теза, стигайки до следното заключение:

„Съзнаваме, че целта на реабилитацията е да даде възможност на осъдените лица, да покажат на обществото, че са се поправили и да имат възможността да се ползват с правата на неосъждани граждани. Не споделяме обаче възгледите на депутатите, подкрепени от кабинета, че бившите затворници следва да бъдат ресоциализирани чрез включването им в охранителния бизнес. Затова изразяваме публично неодобрението си за този законопроект и призоваваме вносителите да го изтеглят.“

Абониране
Известие от
guest
8 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Stan
Stan
1 година по-рано

Това, за което алармират Републиканци, е крайно притеснително.

Марийка
Марийка
1 година по-рано

Мафия!!! Смешни мутри, тъпи като…

Boqn
Boqn
1 година по-рано

Този законопроект не трябва да бъде приеман!

Stoma
Stoma
1 година по-рано

“„охраната“, е твърде специфична дейност, която не може да се извършва от всеки.“
Борисов не е на същото мнение обаче….

Запрян
Запрян
1 година по-рано

Мутрата си е мутра

BolEto
BolEto
1 година по-рано

Поредният апсурд, чрез закон ще се даде право на бивши престъпници да упражняват дейности, обвързани с проверка на документи за самоличност, видеонаблюдение и записване, задържане на хора. Супер, да ни е честито!

Juli
Juli
1 година по-рано

Това ли поредната игра на Борисов да закопае страната ни!?

Kaiser Souze
Kaiser Souze
1 година по-рано

Старият СИКаджийски рекетьор, какво друго да направи освен да уреди „колегите“ на работа…?!