ПП „Единение“ с позиция за защита на българските национални символи заради регистрацията на „Движение трети март“

0
175
Партия
Партия "Единение". Снимка: Партия "Единение"

Регистрацията на търговската марка „Движение трети март“ от Весела Лечева предизвика остра реакция от страна на политическа партия „Единение“. Те изпратиха своята позиция до медиите. Според тях този акт, съвпадащ с националния празник на България, поражда важни въпроси относно свободния пазар и защитата на националните символи и ценности, които са основа на българската идентичност. От политическата формация подчертаха:

„С тази позиция не се цели лични или личностни нападки, а очертаване на рамките на здравословна политическа среда, каквато от 35 години нямаме. Две посоки за размисъл предлага казуса „трети март“ – политическа и юридическа.“

ПП „Единение“ посочиха, че използването на значими национални символи и дати за комерсиални цели или политически проекти води до тяхната ерозия и обезценяване. „Трети март“ – символ на свободата и независимостта на България, е пример за такъв знак, който трябва да остане недосегаем от комерсиализация и политическо присвояване. Партията подчертава, че уважението към историята и културата е фундаментално за поддържането на общественото единство и националната идентичност.

Според политическата формация съществуващата законова рамка позволява известна гъвкавост при регистрацията на търговски марки, което може да доведе до ситуации, при които националните символи стават обект на комерсиално използване. Тази практика е в разрез с идеята за защита на културното и историческо наследство, което е основополагащо за българския народ. Партията призовава за преосмисляне на законодателството, за да се осигури адекватна защита на националните символи от подобно използване.

„Марката “Движение трети март” е заявена като словна марка, без никакви графични знаци, добавящи отличимост, но в наименованието и е включено словосъчетанието “Трети март”. Самото то е нито повече, нито по-малко словесен израз, указващ дата, определена за Национален празник на Република България. В този мисъл това е част от символите на държавата, разпознаваем наравно с герба и националния флаг. Трети март не е просто дата в календара, а дата, записана в Държавен вестник, бр. 18 от 02 март, 1990 г. и бр. 30 от 13 април, 1990 г. като национален празник. Това не са ли основания за абсолютен отказ за регистрация на марка? Доколко е допустимо дата, определена за обединяваща нацията, да бъде отнета от един политически проект?“, попитаха от ПП „Единение“.

Регистрацията на „Трети март“, като търговска марка, носи риск от намаляване на доверието в политическата система и правосъдието. ПП „Единение“ подчерта в позицията си, че подобни действия могат да се възприемат като злоупотреба с обществени стойности за лични или партийни цели, което подкопава принципите на демокрацията и правовата държава. Според тях законът трябва да се прилага равнопоставено и справедливо към всички граждани.

„Остава лошото впечатление, че закона се прилага избирателно и не еднакво спрямо гражданите. Това води до демотивация на гражданското общество, което не може да се защити от произвола на властта, ако няма на своя страна безкомпромисната справедливост на закона. Темида е с превръзка на очите, не защото е уморена да отсъжда, а защото отсъжда без да съди, без да преценява силата на деня и силните на деня. Прилага закона еднакво за всички, вижда само правото, а не силата зад него“, посочиха от партията в позицията си.

Политическата формация отправя призив за създаването на по-ясни законови рамки, които да предпазват националните символи от комерсиализация и политическо присвояване. Това включва въвеждането на по-строги критерии за регистрация на търговски марки, които засягат националната идентичност и културното наследство. Партията подчертава необходимостта от устойчив баланс между свободата на търговията и защитата на обществените и културните ценности, които обединяват българския народ.

ПП „Единение“ стои твърдо зад защитата на културното и историческо наследство на значими национални символи. Партията се стреми да запази националните ценности, за да може те да се уважават и предават на бъдещите поколения, като по този начин се гарантира запазването на българската идентичност и единство.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments