Пожарите в Бразилия унищожават дома на една от най-редките птици в света

0
170
Папагали
Снимка: Пиксабей

Бразилско светилище, в което живеят 15% от световната популация на сини макави, е погълнато от пожари – и има опасност дали редките птици ще могат да оцелеят, пише “CNN”.

“Много е тъжно да видя десетилетия от семейната ми работа, години да се грижат и съхраняват природата, за да се случи това”, казва Ана Мария Барето, собственик на São Francisco do Perigara, скотовъдство и птиче светилище с площ над 61 000 декара в щат Мато Гросо. Повече от 70% от растителността на фермата е унищожена от пламъци, каза тя.

“Това е безпрецедентна катастрофа.”

„Между 700 и 1000 сини макави са живели на ранчото“, каза тя. “Това е най-голямата известна популация от диви макави в света”, каза Барето пред CNN.

Общата световна популация на сини макави се изчислява на около 6500 птици, според Института Арара Азул, който се застъпва за опазване на околната среда. Птиците са застрашени от изчезване и живеят свободно в природата само в Бразилия. Повечето от птиците може да са отлетели на по-безопасни места, заяви Нейва Гуедес, президент на института. “Те успяват да избягат от пожари, защото летят, но скоро ще им свърши храната и това смятаме, че ще им повлияе най-много”. Сините макави оцеляват върху плодове и ядки и “както гори горят те, така и храната им”, добави Гуедес.

Пожарите в Бразилия бушуват от 1 август. В понеделник официалните лица заявиха, че пламъци, които са най-близо до местата за гнездене на макавите, са поставени под контрол, но все още могат да се запалят отново, предвид високите температури и лошите условия.

“Всеки ден е изненада”, заяви сержант Роджерио Пердигао от пожарната служба Мато Гросо до Сул. “Не можем да кажем, че сме спечелили, тъй като това не работи, но ще продължим битката.”

Той изпрати видео на CNN, на което се виждат макави, седнали на дървета близо до мястото, където пожарът наскоро е потушен. “Всяка победа срещу пожарите трябва да се празнува”, каза той пред CNN.

“Макавите са близо до нас през цялото време, те не спират да ни говорят. Изглежда, че ни благодарят.“

Защитена зона, богата на биоразнообразие

Светилището се намира в Пантанал, най-голямата тропическа влажна зона в света, която се простира в два щата в Бразилия, Мато Гросо и Мато Гросо до Сул. Състои се от над 37 милиона декара, богатото му биоразнообразие е признато в бразилската конституция, а също и от ЮНЕСКО. Но това е и регион, който често бива опожаряван заради чистене на дърветата и оголване на поляни за пасища.

На 16 юли бразилският президент Жаир Болсонаро подписа указ за забрана на пожарите в Пантанал за 120 дни, след натиск от десетки международни инвеститори, които заплашиха да се освободят от бразилските компании, освен ако не бъдат предприети стъпки за ограничаване на унищожаването на природата.

Но според Националния институт за космически изследвания в Бразилия (INPE) в региона са били открити 3211 пожара през първите 15 дни на август, в сравнение с 1690 за целия месец миналата година.

Карлос Ритл, изпълнителният секретар на Бразилската обсерватория за климата, коалиция от организации на гражданското общество, обвинява правителството, че не е успяло да предотврати пожарите.

“Правителството намалява надзора върху околната среда от началото на управлението на Болсонаро.“

Това се усложнява от времето, което е по-сухо от обикновено поради обезлесяването, добави той.

“Изследователите посочват, че това по-сухо време в Пантанал се дължи на нарастването на обезлесяването на Амазонка, което понижава нивото на влажност в Пантанал”, каза той.

На среща с лидери от съседни държави на Амазонка миналата седмица Болсонаро настояваше съобщенията за пожарите в Амазонка да са неверни и да защити усилията на Бразилия за опазване.

“Политиката ни е нулева толерантност. Не само за разпространените престъпления, но и за екологичния проблем. Борбата с незаконните дейности е от съществено значение за опазването на нашата тропическа гора в Амазонка.”

Но за собствениците на São Francisco do Perigara, Ана Мария Барето и сестра й Мария Игнеш, пожарите са унищожили години на усилията за опазване. През 2002 г. във фермата има само 200 сини макава. През последните години те успяха да удвоят това число, каза тя.

“Много е тъжно”, каза Ана Барето. “В крайна сметка сме много загрижени за това, което предстои. Ако преживеем това в защитена зона, какво можем да очакваме в бъдеще?”

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments