Пожар изпепели жилище в Пловдив, по чудо няма жертви

0
76
Пожар в Пловдив
Пожар. Снимка: РДПБЗН-Пловдив, Facebook

Пожар е изпепелил жилище в Пловдив, а момичето в него се е спасило благодарение на късмета си. Това съобщиха от Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ /РДПБЗН/ в Пловдив във Facebook, където разкриха и подробности.

Малко преди 06:00 часа тази сутрин сигнал за пожар на бул. „Александър Стамболийски“ е вдигнал по тревога огнеборците от Втора служба. Огнените езици са тръгнали от електрическо одеало и бързо са обхванали цялата стая в жилището, намиращо се на четвъртия етаж. Обитателката на апартамента – младо момиче, е имала огромен късмет, че се е събудила и успяла да напусне дома си. Реакция само минути по-късно е можела да бъде фатална за живота й.

При пристигането на огнеборците стълбището било изключително задимено и огънят вече бил обхванал и унищожил голяма част от домашното имущество. На помощ са били изпратени още три пожарни автомобила и благодарение на действията на огнеборците са предотвратени по-сериозни щети и за останалите жилища в блока.

От решаващо значение при подобни произшествия е бързата евакуация на съседите и живущите в сградата, както и изправността на пожарните кранове в самата сграда.
От РДПБЗН-Пловдив съветват домоуправителите, особено в сгради, където живеят повече семейства, да огледат добре евакуационните изходи и ако има пречки – постоянното им затваряне, да бъдат отстранени.

Пожарникарите припомнят, че през летните месеци съзнателни жители на различни адреси в Пловдив, са подавали сигнали до районни службите, че част от входовете на блоковете, за които отговарят, са напълно затворени. Един такъв пример е свързан с невъзможността за евакуация на живущи в 14-етажен жилищен блок на бул. „Дунав“. След като се свързаха с пожарната служба и информираха за заварена врата на вход, служещ за евакуация, инспектор е извършил проверка и е направил предписание за отстраняването й. Само ден по-късно проблемът е бил решен, а хората – спокойни и сигурни.

РДПБЗН-Пловдив съветват домоуправителите при нужда, да потърсят съдействие и за проверка в изправността на пожарните кранове, разположени в общите части на сградите. Бързината на реакцията в подобни случаи често може да зависи от достъпността и изрядността.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments