Потвърдиха ареста на Борислав, обвинен за убийството на жена си във Варна

0
72
Борислав Николов
Снимка: Фейсбук, Борислав Николов

Борислав Н., привлечен като обвиняем за убийството на съпругата си, извършено по особено мъчителен начин и с особена жестокост, остава в ареста. Мярката му беше потвърдена от състава на Апелативния съд във Варна. Те я намират за правилна и законосъобразна.

На 28 февруари Варненският окръжен съд определи най-тежката мярка за процесуална принуда спрямо 41-годишния обвиняем като се позова на събраните още в първите часове доказателства, гласни свидетелства и други материали, пише БГНЕС. Днес въззивната апелативна инстанция не уважи жалбата на защитата му срещу първоначалния арест. От началото на разследването адвокатът на Борислав твърди, че няма категорични доказателства, които да го свързват с убийството на съпругата му. Тези аргументи обаче не бяха споделени от Апелативния съд.

Според първоначалните доказателства в семейството имало проблеми, които довели до желанието за разтрогване на брака. Първото дело било насрочено за 26 февруари тази година. Два дни преди това, скандалът между тях за имущество, което обвиняемият искал да изнесе от общия им дом, прераснал в побой над 40-годишната жена. Според защитата на Борислав той и ударил само три шамара, повикал майка си, за да му помогне с багажа и двамата напуснали жилището. Така оставили сама пребитата жена.

По време на първоначалните следствени действия бил разпитан и хазаинът. Именно на него пострадалата жена се оплакала, непосредствено след побоя. На следващия ден майката на убитата подала сигнал в Първо РУ на МВР – Варна. Органите на реда успели да влязат в заключеното жилище през балкона и открили тялото на жената.

Смъртта на жената е вследствие на масивен кръвоизлив в мозъка. Днес прокурорът от Апелативна прокуратура припомни, че тежката черепно-мозъчна травма е в пряка причинно-следствена връзка с настъпилата смърт. Установени били и множество кръвонасядания по кожата на лицето и по тялото.

Въпреки твърдението на защитата, че няма категорични доказателства, които да свързват Борислав с причинената смърт, то апелативният съд намира, че в настоящия етап от разследването такива не са необходими. Събраните до момента материали обосновават подозрението, че обвиняемият е съпричастен към смъртта на съпругата си. Престъплението е тежко по смисъла на закона и се наказва с „лишаване от свобода“ от 15 до 20г., доживотен затвор или доживотен затвор без право за замяна.

Според съда опасността Борислав да се укрие или да извърши престъпление е реална. Аргументи за това твърдение съдът намира в събраните до момента доказателства, които установяват по безспорен начин продължителното агресивно поведение на Борислав спрямо съпругата му. По делото са налични протоколи за предупреждение по закона на МВР, с които органите на реда са правили опити да възпират агресията на обвиняемия спрямо жена му, която от своя страна е подавала, а след това оттегляла жалбите си в полицията за насилие, упражнено спрямо нея от съпруга й. СМЕ установила, че обвиняемият е с лабилна психика, склонен към насилие и агресия.

Определението, с което Апелативният съд във Варна потвърждава първоначалната мярка за неотклонение „задържане под стража“, определена спрямо Борислав Н., обвиняем по досъдебно производство за убийството на съпругата си, извършено по особено мъчителен начин и с особена жестокост, е окончателно.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments