Пострадалите от градушките общини ще получат помощи в най-кратки срокове

3
834
Градушка
Щетите от градушката в село Мечкарево. Снимка: Мирела Денева, Facebook

Помощта от държавата за общините, които пострадаха най-тежко от градушките порез последните дни, ще бъде получена в най-кратки срокове. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев, който беше днес в Шипка във връзка с тежката ситуация там и обявеното частично бедствено положение

Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане е в готовност да подкрепи финансово община Казанлък, веднага след като местната власт заяви нуждите си. Мобилни екипи от Агенцията за социално подпомагане вече посещават засегнатите домове, правят оглед на нанесените щети и консултират хората за възможността за отпускане на еднократна помощ, чийто максимален размер е 1578 лв. Семействата, на които е отпусната еднократна помощ за покриване на инцидентно възникнали потребности, имат възможност да кандидатстват и за подкрепа до 2500 лв. от Фонд „Социална закрила“ на Министерството на труда и социалната политика за закупуване на обзавеждане, оборудване и ремонтни дейности.

Пожарната и полицията са реагирали на около 70 сигнала за наводнени дворове и приземни етажи, паднали дървета, скъсани електропроводни кабели и др. Разчистени са 5 свлачища, работи се по още 3, до края на деня ще бъде разчистен и пътят през Шипка.

Сформира се специален оперативен щаб, който в спешен порядък да се фокусира върху проблема с градушките. Министърът на земеделието Георги Тахов и министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков вече координират действията си по темата. Освен тях, в щаба ще се включат също вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова и министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова. Оперативният щаб ще бъде председателстван от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов.

Благослав Михайлов: Проблемът с ПП „Величие“ е, че са заграбили своето богатство от ръцете на българския народ!

Абониране
Известие от
guest

3 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Пострадалите от градушките общини ще получат помощи в … […]

trackback

[…] Пострадалите от градушките общини ще получат помощи в … […]

trackback

[…] Пострадалите от градушките общини ще получат помощи в … […]