Поредна успешна операция в Интегралния център на УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив

0
220
Операция
Операция. Снимка: УМБАЛ-Пловдив

В Интегралния център на УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив е била извършена изключително прецизна ендоскопска операция за премахване на доброкачествен тумор /остеом/, разположен във фронталния синус на носната кухина. Пациентът е бил 61-годишна жена, която е постъпила в Клиниката по Ушно-носно-гърлени /УНГ/ болести в лечебното заведение с оплакване от затруднено носно дишане, болки в дясната лицева половина на глaвата, включително и ушната мида.

Хирургичната интервенция бе извършена от изпълнителния директор на УМБАЛ „Свети Георги“ и ръководител на Катедрата по УНГ болести на Медицински университет в Пловдив професор доктор Карен Джамбазов.

Преди години, пациентката е диагностицирана в друга болница в страната с 2 см костен тумор – остеом в десен фронтален синус и малък остеом в етмоидален синус вляво.

„Този вид тумори са доброкачествени, без разсейки, като имат локален деструктивен растеж“, уточни проф. Джамбазов и обясни, че по тази причина на пациентката не предстоят други операции или терапии и ще бъде изписана до 48 часа след операцията.

Остеомът представлява костна тъкан, която се развива върху друга кост, най-често в областта на черепа, на носа или околоносните кухини. Причината за възникването му е неясна, но се предполагат различни теории, свързани с ембрионалното развитие, травми или инфекциозни фактори. Основният симптом е болката. Пациентите я описват като дълбока, продължителна и интензивна болка. Най-често се локализира от страната на лезията, като е по-интензивна през нощта и възпрепятства спокойния сън. Ефектът от болкоуспокояващи е добър, но временен.

За поставяне на диагнозата е необходимо да бъде извършена компютърна томография. Рентгенова снимка и ядрено-магнитен резонанс също могат да бъдат полезни в отделни случаи. В конкретния случаи на пациентката е направен съвсем малък външен разрез в областта на челото. Използвана е модифицирана отворена техника с остеопластично ламбо. Остеомът е премахнат напълно, без да се запълва кухината на синуса. Това запазва максимално неговото правилно функциониране и снишава до минимум възможността от усложнения.

В Интегрален център за лечение на тумори и травми на глава и шия към момента са извършени повече от 20 подобни операции. Екипът, под ръководството на проф. д-р Карен Джамбазов, е извършил множество високоспециализирани оперативни манипулации.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments