Попов: Задържаните служители на ДАИ са причинили щети на всички нас!

0
240
Брифинг на прокуратура в Пловдив за акцията в ДАИ
Снимка: Гергана Ватова, Искра.бг

Трима инспектори от Държавна автомобилна инспекция (ДАИ) – Пловдив са задържани за 3 подкупа. Срещу тях са повдигнати обвинения за изнудване на шефовете на три транспортни фирми. Това заяви на брифинг окръжният прокурор Румен Попов и добави:

Задържаните са извършвали проверки на транспортни дружества и са си затваряли очите за нарушенията им. Съставяли са им или минимални актове, или изобщо не са им налагали глоби. Исканите суми са зависили много от размера на дружествата.

Според Попов не само заловените имат вина. Той посочи и тази на хората, които са се поддавали на шантажа:

Собствениците твърдят, че предпочили да плащат, вместо да оправят фирмите си. Бояли се, че дори тези да се заловят, то ще дойдат други, на които също ще трябва да се дават пари. Според мен това е бизнес мазохизъм.

„Потърпевшите са десетки, но единствено три от компаниите съдействат за изясняването на случая. Самата схема съществува от около две години“, допълни наблюдаващият прокурор Георги Гешев.

Един от служителите на ДАИ бил собственик на 12 недвижими имота. Голяма част от тях се водили на името на баща му. Съпругата му пък била в ролята на брокер, но нямала право да извършва подобна дейност.

При акцията по залавянето за претърсени 7 адреса на територията на градовете Пловдив и Хасково. Иззети са основно пари, а в едно от жилищата е намерено и малко количество марихуана. Арестувани са 7 души, но за една част от тях не са намерени достатъчно доказателства и са освободени.

„В държавния бюджет трябваше да има събрани над 300 000 лева, ако не бяха взимани подкупи. Щетите са за всички нас, за цялото общество.“, коментира още Попов.

Законът предвижда за виновните мярка „Лишаване от свобода“ за период от 3 до 10 години, глоба до 20 000 лева и отнемане на правата им да упражняват дадена професия.

Брифинг на прокуратура в Пловдив за акцията в ДАИ
Снимка: Гергана Ватова, Искра.бг
Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments