Понижение на оборота в търговията на дребно

0
21
Пари
Пари. Снимка: СДВР, Facebook

Оборотът в търговията на дребно у нас намалява през август тази година в сравнение с предходния месец. Това показват последните данни на Националния статистически институт. Понижението е с 1.1%

През август 2021 г. оборотът в търговията на дребно, изчислен въз основа на календарно изгладени данни, е с 12.0% над равнището на същия месец на 2020 година.

През август 2021 г. се наблюдава намаление на оборота при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 1.3%) и търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 0.3%), докато при търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали е отчетено увеличение (с 1.7%).

Нарастване на оборота в търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, е регистрирано при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет – с 2.9%, и търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки – с 2.0%. По-значително намаление е отчетено при търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника – с 2.6%.

През август 2021 г. в сравнение със същия месец на 2020 г. е отчетен ръст на оборота при: търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 14.2%), търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 10.5%) и търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 8.5%).

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали най-голям ръст е регистриран при: търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки – с 37.7%, и търговията на дребно с разнообразни стоки – с 14.5%. Намаление се наблюдава само в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия – с 6.2%.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments