Политически анализатор: Стефан Янев и Костадин Костадинов са продавачи на носталгия

1
1481
Стефан Янев (вляво) и Костадин Костадинов
Стефан Янев (вляво) и Костадин Костадинов

Стефан Янев и Костадин Костадинов са продавачи на носталгия

Не са фашисти. Комунисти също не са. Като ги обвързваме с идеология им придаваме важност и състоятелност, която те нямат. Те са просто търговци на излъгани надежди, неосъществени мечти и копнеж по отминалата младост.

Янев, Костадинов и останалите шумни популисти у нас имат едно много просто послание. То гласи следното: „Преходът беше грешка. Демограцията е грешка. Вместо да вървим напред към бъдещето и да довършим започнатото, нека се върнем назад“.

Нека се върнем във времето, когато киселото мляко беше истинско, България беше 9 милиона, всяки бяхме равни, разбирай равно бедни и редящи се по опашките, и най-вече бяхме млади. Разбира се, не всички по времето на комунизма бяха равни. Някои бяха по-равни от другите, но това е без значение.

Костадинов и Янев продават носталгия, опакована като надежда. Те предлагат на гласоподавателите илюзията, че могат да се върнат в миналото, когато, ако не по-лесен, животът беше по-прост и разбираем. Тогава нищо не зависеше от нас, защото всичко се решаваше от партията-държава. Личната отговорност беше непознато понятие.

Ако не си доволен от настоящето, популисти като Костадинов и Янев са там, за да ти предложат изход – завръщане към миналото. Да, но колкото и да ни се иска, не можем да живеем в миналото. Това, което популизмът предлага е временно решение. Когато обаче се сблъска с реалността, фасадата бързо пада.

Единственото, което тези като Костадинов и Янев постигат с популизма си е, че хората, гласували за тях, се разочароват още повече от настоящето и желанието им да се върнат назад се усилва.

След Костадинов и Янев ще дойдат други, които ще продължат този омагьосан кръг – ще използват миналото, за да отнемат бъдещето ни. Продавачи на носталгия ще има, докато търсим отговорите на проблемите от настоящето в миналото.

Източник: Емил Соколов

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Константин
Константин
1 година по-рано

Само малоумници могат да гласуват за копейкин и този тъп генерал!