Похвално! Родолюбиви българи възстановиха поруган паметник

0
374
Родолюбиви българи
Снимка: Жаклин Илчев, Facebook

Група родолюбиви българи възстановиха поруган паметник в габровското село Моровеци. На снимки, разпространени от Жаклин Илчев в социалната мрежа Facebook, се вижда паметник, построен като народна признателност към четата на Цанко Дюстабанов, ръководил Априлското въстание в Габровския край. Именно в тази местност на 2 май 1876 г. под кръстосаните саби на войводата Цанко Дюстабанов и подвойводата Тотю Иванов участниците в дружината са положили въстаническа клетва.

„Ето на тези младежи се натъкнах днес в м. Моровеци. Без европейски проект и някой отгоре, по своя воля и на свои разноски, те възстановяваха поругания паметник на мястото, където на 2 май 1876 четата на Цанко Дюстабанов е положила клетва. Това са истинските българи“, пише Илчев.

Ежегодно през юли оттам преминава традиционният поход „По стъпките на четата на Цанко Дюстабанов“. От години мраморната плоча с възпоменателния текст и облицовъчните плочи на паметника са изкъртени. По думите на местните през май 2018 г. са били подадени сигнали до прокуратурата и полицията в областния град за издирване и наказване на злосторниците.

За часове снимките на Илчев събраха възхитените коментари на десетки българи.

„Достойно дело. Благодарим, момчета. На това място през бунтовната пролет на 1876 въстаниците от Габровската чета минават под кръстосаните саби на Цанко Дюстабанов и Тотю Иванов, за да поемат пътя на борбата и безсмъртието. За нашата с вас свобода, която ние май не ценим достатъчно. Поклон пред смелостта и саможертвата им!“, коментираха потребителите.

Не липсваха и възмутени граждани, според които страната ни е оставила паметниците ни да тънат в разруха:

„Те, тези, които вземат пари по европроекти, не хващат лопата. За тях е важна химикалката.Браво. Трябва да пазим историята си за да оцелеем. Похвално! Добър пример!Държавата нехае за повечето паметници. Ако се организира група за следващи подобни прояви за опазване и възстановяване на културата и историята ни нека е публично обявена. Духът надигнал се в родолюбивите българи нека се поддържа с действия. Настъпил е момент на пробуждане“, пишат още те.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments