Подобно на Украйна: Тайван демонстрира свои собствени дронове

0
21
Военен дрон
Военен дрон. Снимка: Pixabay

Днес Тайван представи нови модели на военни безпилотни летателни апарати, които са собствено производство, като обяви, че те са ключови за капацитета му за участие в  „асиметрична война“. Според официалното изявление целта е военните сили на Тайван да станат по-гъвкави и надеждни, в случай, че се наложи те да се изправят срещу много по-мощната китайска армия. Както е известно, Китай, който твърди, че ще следва непоколебимо подхода си за прилагане на сила, за да постави Тайван под свой контрол, увеличи целенасочено военната си активност в близост до демократично управлявания остров, за да го принуди да приеме китайския суверенитет въпреки възраженията на Тайван.

Войната в Украйна даде нов тласък на усилията на тайванските военни сили да укрепят отбраната си, включително да разработят нови безпилотни самолети. В неочаквана демонстрация на своите възможности Националният институт за наука и технологии „Чунг-Шан“, собственост на военните, показа най-новите си модели дронове, сред които е моделът, разработен специално за наблюдение – „Albatross II“, заедно с други бойни безпилотни летателни апарати, които работят със сателити на глобалната система за позициониране.

Ръководителят на института Арт Чанг заяви, че войната в Украйна е насочила вниманието към безпилотните летателни апарати, а военните сили са се споразумели с тайвански компании за създаването на единен „национален екип“ за разработване на военни дронове. Тайванските военни сили обявиха партньорството си с тези компании, чиято цел е да произведат 3000 безпилотни самолета през следващата година.

Лидерката на Тайван Цай Инг-Уен подкрепи идеята за така наречената „асиметрична война“, която да направи тайванските сили по-мобилни и по-трудни за атакуване. Въоръжените сили на Тайван са добре оборудвани, но все още отстъпват на тези на Китай.  Сред показаните военни дронове е и атакуващ дрон с боеприпаси, предназначен за автоматично придвижване, който може да се насочи изключително бързо към мишената и да се взриви при удара.

Междувременно министерството на отбраната на острова съобщи, че Китай е изпратил свои безпилотни летателни апарати в райони, близки до Тайван, за да изпробва надеждността им. Миналата година Тайван свали цивилен дрон, който навлезе във въздушното му пространство близо до островче край китайския бряг.

Министерството на отбраната на Тайван алармира в доклад до парламента, по-рано тази седмица, копие от който беше отразено от Reuters, че Китай бързо увеличава бойния си капацитет с безпилотни самолети, включително летящи роботи. В отговор на това Тайван обяви, че ще се съсредоточи върху разработването на свои бойни и наблюдателни дронове, както и на системи за борба с вражески дронове.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments